One Architecture Week / Накратко

Екипът

снимка Лина Кривошиева / The Plovdiv Project
 
Три месеца след края на последния ONE ARCHITECTURE WEEK, и девет преди следващия, ни се стори добър момент да споделим с вас впечатленията на екипа на фестивала. За да си представите какво е да работиш по едно такова събитие, за да ви ентусиазираме (защо не!), а и за да добавим към позитивните истории, които се разказват по Коледа.
 
Лина Кривошиева - фотограф
Имах удоволствието да ме поканят в екипа на ONE ARCHITECTURE WEEK като фотограф на изданието ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. Бях изключително очарована от приятната среда на работа и впечатляващите хора, част от фестивала. Фотографът обикновено започва малко преди самия старт, за разлика от някои други в екипа, и все пак бях приета много топло от една сплотена и отговорна група, което допринесе за позитивизма и лекотата на работата ни.
Тематиката на фестивала ми е близка, тъй като вярвам в това, че социалното състояние и градската среда са два взаимно свързани елемента от ежедневието в града. Срещнах професионализъм в сферата на моята професия, което е желателна посока за развитие на фотографията в България. Фактът, че всеки фестивал се документира от различен фотограф, подсили удоволствието в процеса ми на работа, тъй като знаех, че има начало и край, но бих повторила и потретила по всяко време!
 
Деяна Старева - стажант
One Architecture week ми даде възможността да се запозная повторно с нашия си, мой контекст. Да се изразявам на български език, защото забравете за многото чуждестранни езици, тъй и тъй ще ни се налага да ги използваме по много във всякакви ситуации, но е важно човек да владее един език до съвършенство, да пише, да води интервюта и дебати, да презентира проекти, което всъщност ще представя и вашите бъдещи задачки по време на стажа с One. Любопитност и връщане към родното бе за мен фестивалът на архитектурата в Пловдив 2015. Да си представям как баща ми е щурмувал тютюневия склад, локализиран в близост до бабината къща, докато аз редя изложба в 11.30 вечерта на същото място. Да присъствам и участвам в дебати около реката, в която дядо ми най – вероятно е ходил за риба. Да посещавам редовно квартала, в който изрично са ме предупреждавали за случването на разни най – шарени истории, ама от тези с по – тъмните цветове. Истинско шоу бе Столипиново с пластмасовите си столчета, уличката за дрога, сватбените шествия, украси, Радка с кадаифа и златните пръстени, миризмата от агнешки език, захвърлен до кофата за боклук. Та, тия всички спомени ми се сливат и умесват, и в същото време илюстрират своеобразно атмосферата в One. Сантиментална и лична! Шарена и весела. 
 
Яна Кирова - стажант
Да бъдеш стажант в ONE ARCHITECTURE WEEK...
Като студент в магистърската програма на ПУ Културен туризъм и културно проектиране се изискваше да карам стаж. От университета ме на насочиха към фондация ЕДНО и така станах стажант към фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK. Макар да нямам нищо общо с архитектурата, открих много общо с идеите на фестивала, чиято тема беше приобщаването на Марица. Ключовата дум тук е ПРИОБЩАВАНЕ. Аз се приобщих към един страхотен проект, който ме научи на много нови неща. Не бях си представяла, че организацията на такова събитие отнема толкова време и усилия. Като посетител на дадено събитие не осъзнаваш колко труд стои за него. Но тук аз получих възможност да мина зад кулисите и не просто да надникна там, а да участвам активно в съответните дейности. Стажът към ONE ARCHITECTURE WEEK беше много полезен за мен. Освен че се учих, аз се и забавлявах, а това направи участието ми още по-приятно. Хората в ЕДНО са супер, както и начинът им на работа. Аз се включих в подготовката на програмата и не успях да видя как точно се реализират отделните проекти, но въпреки това добих ясна представа какво означава да си организатор на подобно събитие. НЕ Е ЛЕСНО! НО Е ВЪЛНУВАЩО! А резултатъТ е вдъхновяващ и те нахъсва да желаеш да си по-често част от такива събития. Бих участвала пак!  С ОГРОМНО УДОВОЛСТВИЕ! 
 
Георги Ковачев - координатор намеса Сцена
За втора поред година бях част от екипа на ONE ARCHITECTURE WEEK и макар участието ми да бе пряко сведено до само една от намесите (а тя не бе никак малка, stage manager, baby), мога само да насърча всеки да избере това приключение. Създаването, планирането и координирането на една от ключовите намеси за целия фестивал ми даде безценен опит и ми показа, че не съм изгубил тренинг, когато стане напечено :) Себе/удовлетворението от добре свършената работа след усилен умствен и физически труд, както и силно положителните емоции, са емоции, които всеки от екипа изпита. Затова приканвам всеки, който се чувства социално отговорен и иска да види нещо да се случва, а не да се вайка как "нищо не става" - нека се включи активно в промяната на градската среда чрез архитектура и не само, защото промяната идва първо от нас, за да 'зарази' и другите. 
 
Хелиана Велинова - ПР
One Architecture Week 2015 бе предизвикателство, приключение, усилена работа и удоволствие, защото да работиш и общуваш с толкова много интелигентни и мотивирани млади хора
дава храна не само на ума, но и на душата.
Изключително богатата програма даде възможност на всеки от екипа да се включи и да научи нови и полезни знания.
Динамиката на работа позволи да тестваме уменията си за реакция в кратки срокове, нашата креативност и умения за работа с други хора.
One Architecture Week 2015 ми даде много и в професионална и в лична гледна точка и се радвам, че бях част от този прекрасен фестивал.
 
Анита Табахнева - институционални партньори
Доволна съм от времето, което посветих на One Architecture Week през 2015г. Годината бе много щедра от гледна точка на кандидатствания по програми и фондове, а институционалните ни партньори - посолства и културни институти - отново бяха до нас, подкрепяйки значителни за фестивалната програма проекти. Преживяванията по време на фестивала са разнообразни, срещите с хора от всички краища на света са наистина обогатяващи, а работата в тази атмосфера - почти неусетна. Не на последно място, се запознах със страхотни хора, в лицето на екипа на фестивала, които допринесоха и с голяма отдаденост, и с неизчерпаемо настроение. Като цяло, целият този опит те прави по-съобразителен, всеотдаен и усмихнат:)
 
Йоана Стефанова - търговски партньори
Обръщайки се назад към архитектурната седмица, не мога да си припомня моменти, които да споделя и то не защото такива не е имало. Започнат ли фестивалните дни всеки попада в един изцяло нов свят, в който измеренията са абсолютно различни. В този свят всичко е важно и всичко си има специално място, всичко е в момента, т.е. в хода на своята актуалност, всичко е тук и в момента. Бих нарекла това фестивален хронотоп и бих казала, че е гранично състояние, което те променя без да го усещаш, т.е. въпреки теб и чрез теб самия. След като всичко свърши себевъзприятията и световъзприятията ти са вече различни. Знаеш, че си научил много, но не би могъл точно да дадеш очертания на тези промени – как, какво, защо, кога, къде.
ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 ми даде промяна, надявам се това да се предаде и на всички останали, които по един или друг начин са били свързани с нея – участници, публика, доброволци и др.
 
Петър Георгиев - координатор намеси
Взех участие в ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 като отговорник за реализирането на шест от НАМЕСИТЕ. Въпреки кратката си съпричастност към работния процес от само един месец, успях да изградя здрави взаимоотношения с хората, с които ме срещна работата, а в съзнанието ми са се запечатали страхотни спомени и картини,  които продължават да ме изпълват с хубави емоции. Без съмнение най-ярката картина за мен нарисува ЕКИПЪТ на OAW 2015. Всеки ден – в офиса, отвън на улицата, в изложбените пространства, на път в колата или с колелото и фотоапарат в ръка – невероятната динамика и отговорните задачи се сблъскват с младостта и силната енергия, генерирана от ЕКИПА. Довеждането на задачите до успешен завършек беше и голямата награда за усилията и мотивацията на всеки участник в процеса. Сега, след края на фестивала, когато всички емоции и спомени са ферментирали, точно както виното дава най-добрия си вкус след като отлежи известно време, вкусът на OAW 2015 за мен винаги ще напомня на любимия ми анимационен филм от детството – To spring (1936) от серията Happy Harmonies на MGM, в който сплотен ЕКИП от джуджета, отговорни за идването на пролетта, запретва ръкави и с общи усилия постига успех, въпреки съпротивата на неотиващата си зимна виелицата. Смело  твърдя, че бях част от такова семейство на джуджета, които дават всичко от себе си, а смехът, отзвукът от усилията им, новите цветове и багри, забъркани в градската среда и емоцията, която носят хората, докоснати от фестивала със силата на свеж полъх довяват приятното чувство на идващата пролет.
 
Калоян Карамитов - координатор студентско проучване
Как влияе Марица на Пловдив? Как влияе Пловдив на Марица? Как е било в миналото? Какво се е променило? Защо се е променило? Какво се случва сега край реката? Какво минава през нея? Какво искаме да променим за напред? Какво искаме да запазим? Как да го променим/запазим? Кой да го промени/запази?
На тези въпроси търсеха отговори три екипа от студенти по урбанизъм, архитектура, ландшафтна архитектура и социология, а аз координирах и подпомагах изследването. Разходихме се из остров Адата, разходихме се покрай бреговете на реката, проследихме как града се променя по течението и започнахме да питаме защо. На някой въпроси намерихме отговори, на други не, но след изпращане на залеза край реката в компанията на прекрасни хора и чудесна музика едно е ясно, Марица е мястото, където природа и град се сливат и повече хора заслужават да разберат това.

Коментари:


Галерия