Fast Feed / SAW Презентации и Филми / Истории

Форумът на SAW 2013 от първо лице

Девет от най-награждаваните архитектурни студиа в Европа гостуваха на тазгодишния професионален форум (30.11-1.12) в рамките на Sofia Architecture Week 2013 в Пловдив, България. В трите панела Reduce Reuse Recycle Vol.2, Analog/Digital и What’s next? над 300-те гости на лекциите чуха концепциите и историите на футуристични сгради - идейни и реализирани визионерски проекти от целия свят. В дискусиите към всеки от панелите към поставените от кураторите на фестивала арх. Орлин Манолов и арх. Павел Янчев теми се включи и публиката с въпроси за ролята на технологиите в проектирането и строителството, подходът на участниците към всеки проект, впечатленията им от България и Пловдив.

Reduce, Reuse, Recycle Vol.2

Архитектите в този панел показаха проекти с чувствителен подход към средата и фокус върху устойчивата, функционална и едновременно с това естетски решена транспортна инфраструктура.

Питър Рей от Amin Taha Architects, АТА (победителите в конкурса за организирания от Едно и Sofia Architecture Week 2013 Метростанция 20) показаха как студиото адаптира работата си към средата, като въвлича исторически и дори легендарни мотиви – плавното навлизане от природната среда към подземния свят в проекта за Метростанция 20 в София например е вдъхновено от древногръцката митология и царството на Хадес. Проектът е не само икономически ефективен, но и в дългосрочен план би спестил над 30% от стандартните за такъв обект експлоатационни разходи. Студиото представи още някои от най-новите си проекти - Ada Street, която се завъртя по повечето международни блогове за архитектура и дизайн, и офис сградата Golden Lane, в която ATA запазват и обновяват съществуващата викторианска архитектура с нейните чугунени колони, като добавят видими стоманени греди, стоманена интериорната стълба и носеща я метална библиотека.

Едуардо Гутиерез от ON-A даде поглед от кухнята на параметричния дизайн в проектирането на някои от най-красивите кафенета и метростанции в Европа, с може би най-популярния проект - на станцията Drassares в Барселона.

Адам Хатвани и Sporaarchitects допълниха палитрата с проекти от Будапеща и пример за това как архитектурния проект може да оптимизира и строителния процес.

Българското участие в дискусията на панела беше на архитект Петър Торньов, който направи паралел между представените проекти и своя професионален опит.

Analog / Digital

Вторият панел на Форума представи работа с високи технологии и материали, но и с внимание към средата и традициите.

Една от най-силните презентации във форума беше на Ян Шелхоф от холандското архитектурно студио UNStudio. Той показа общо 12 проекта, сред които някои от най-известните като музея на Mercedes-Benz, холандския павилион NY400 в Ню Йорк и току-що спечелилия конкурс проект за Baumkirchen Mitte.

Впечатляващи в презентацията бяха съответстващите на името на панела технологични решения, използвани не самоцелно, а за повишаване на енергийната ефективност и възможност за реакция към околната среда. Такива например са кръглите окачени таванни панели в Education Executive Agency & Tax offices, които покриват едва до 50% от бетонните плочи, но съдържат всички инсталации за вентилация, осветление, като спомагат едновременно за по-добрата акустика и естетика на офисите. Любопитно в работата на UNStudio е и че техни проекти са сертифицирани и по трите основни конкуренти в сертификатите за зелено строителство – LEED (с американски произход), BREEAM (британският стандарт) и DGNB (немският стандарт). Финалът на презентацията даде поглед към вътрешната организацията на работатa в студиото – интранет мрежа, вътрешен социален живот, профил на служителите и организация на проектите, които биха били полезна за българските студиа тема във възможна следваща отделна лекция.

Ласло Калмар от унгарското студио ZSK представи не само проекти на студиото си, но и поглед върху историческата рамка на унгарската архитектура и връзката на работата на ZSK с нея. Такъв пример е „Къща в Будапеща“ с план, заимстван от римските атриумни жилищни сгради. Най-интересният проект в тази посока е новата сграда на Художествената галерия на Марибор, Словения, по повод обявяването на града за Европейска столица на културата за 2012 г. (заедно с португалския град Гимараеш). В стъклените кули на проекта се четат препратки към творчеството на известния словенски архитект Йозе Плечник и в презентацията си ZSK също разказаха повече за него.

Финалът на този изключително интересен панел беше силен като началото му – Даниел Баудиш и Ян Мах от Mjolk Architects, които през изминалите месеци често бяха сравнявани с българите Трансформатори, разказаха за концепцията зад работата си, съставена изключително от намеси в градска среда. Mjolk следват философия за архитектура „отдолу нагоре“ – първо идват идеите, а после инвеститорите и разрешителните от oбщината, философия изключително подходяща и за български условия.

Българското участие тук беше на Николай Маринов от Асоциацията за строителство с ествествени материали, който представи работата си и как използваните материали се отразяват на архитектурата и качеството на средата. 

Дискусията след панела изследва дали проектирането с аналогови или дигитални инструменти се отразява на характеристиките на финалния проект, както и какви предимства дават технологиите в процеса на проектиране (повече варианти, тестови модели, параметричен дизайн, скорост на работа). Обсъдени бяха различни подходи към проектирането – с изходна точка формообразуването и по-късно конкретизиране на материал или обратно – формообразуването като следствие на материала.

What’s next

След интензивната съботна вечер и парти с Isolirband (единият от кураторите на фестивала Орлин Манолов) и Visitor Q, стартира и финалният панел от форума на Sofia Architecture Week 2013.

Нилс Уле Брандсег показа вдъхновяващите проекти на Atelier Oslo, съчетаващи в едно чувствителност към природата и културното наследство на Норвегия и в същото време иновативни технологии. Сред представените проекти се откроиха Фенерът (the Lantern), който е първопремираният проект в конкурс на град Санднес за павилион с обществени функции като временен пазар и концерти на открито; проектът за норвежкия павилион за Венецианското биенале през 2012г. - симбиоза от внимание към природата и иновативно приложение на 3D-сканиране на средата; проектът за бунгало в Нордерхов, което с мекия си интериор подчертава връзката с природата и обгръща тялото „като дреха“.

В контраст със северното спокойствие, австрийският архитект, критик и куратор Михаел Цинганел направи експресивна презентация на проекти в градска среда. Ценни в нея бяха не само добрият пример на самите проекти, но и съветите за подготовката, изработването и представянето на културни проекти, както и за подхода при кандидатстване за финансирането им. По късно същата вечер, Михаел представи и съвместната си работа с българския фотограф Никола Михов по най-новата си книга „Holiday after the fall”.

Финалната лекция в професионалния панел беше поне толкова силна, колкото и откриващата. Едни от най-уважаваните професионалисти в областта на градското планиране – италианците Бернардо Секи и Паола Вигано - разказаха за участието си в изработването на трите големи визионерски проекта за градове от последните няколко години – Гранд Париж (2008-2009 г.), Брюксел 2040 (2010 г.) и Новата Москва (2012 г.). Във всеки от тези проекти, студиото прави структурен анализ на града и неговите потребности и предлага подход за овладяването на територии от голям мащаб. „Винаги се опитваме да кажем, че всички ние носим отговорността за града на бъдещето, всички ние сме негови автори“ – с тези думи Паола Вигано завърши презентацията и даде старт на финалната дискусия.

Какво ще е градът на бъдещето? Какви проблеми решава той? Кой и как живее в него? Кои са утопиите днес? Тези въпроси поставиха кураторите на фестивала Орлин Манолов и Павел Янчев, когато започнаха работа по програма на Sofia Architecture Week 2013 и вярваме че професионалният форум на фестивала направи стъпка към излъчването на отговори.   

Текст: арх. Бойка Огнянова, Програмен директор на Sofia Architecture Week 2013

Снимки: Фелия Барух

Етикети: Sofia Architecture Week 2013, Форум, Future City, Пловдив

Коментари:


Галерия