Fast Feed / Накратко

Конкурс Дом на културата

На 29 декември 2014 година изтече срока за приемане на идейни проекти за участие в едноетапен конкурс, обявен от Община Пловдив, в партньорство с ONE ARCHITECTURE WEEK,  за реновирането на пространството пред Градския Дом на културата „Борис Христов“.  През 2013 г. градът под тепетата се сдоби с обновен Градски  Дом на културата, който се радва на богат и разнообразен културен афиш, а събитията, на които е домакин, привличат многобройната културна общественост на града.

Основната цел на конкурса е да се постигне цялостност в облика на сградата и пространството пред нея, тъй като територията има потенциала да бъде използвана преди и след събития в Дома на Културата, както и да бъде превърната в място със собствен характер и специфика, които да стимулират използването му не само за преминаване.

Конкурсът е открит и анонимен и в рамките на указания срок са подадени 19 проектa за участие от  архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти с пълна проектантска правоспособност. Общата инвестиция, осигурена от Община Пловдив за проектирането и реализацията на проекта, е 100.000 лева с ДДС, като на класирания на първо място от Община Пловдив ще бъде предложен договор за изготвянето на инвестиционен проект за реновацията на площада с хонорар от 15.000 лева с ДДС.

Какви са следващите стъпки и срокове, след подаването на идейните проекти? Постъпилите предложения ще бъдат разгледани и оценявани от петчленно жури от представители на Община Пловдив и независими специалисти, в следния състав: инж. Димитър Кацарски - заместник-кмет “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” на Община Пловдив, урб. Нурхан Реджеб - магистър по Урбанизъм, член на Камарата на архитектите в България, арх. Илко Николов - Председател на Общинския съвет  -Пловдив,  председател на Съюза на Архитектите в България - дружество Пловдив, арх. Христо Станкушев - куратор ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 и ланд. арх. Веселин Рангелов - председател на Архитектурна колегия “Ж” (ландшафтни архитекти) към РК “София град” в Камарата на архитектите в България.

До 11 януари 2015 г. ще бъдат избрани десет проекта-финалисти, от които журито в същия състав ще избере трите най-добри, които да предложи на вниманието на Община Пловдив за разглеждане. Всеки от трите проекта ще получи парична награда в размер на 1 500 лв. В периода  14 - 30 януари 2015 г. ще бъде проведено обществено обсъждане на трите най-добри проекта финалисти, като в обща изложба ще бъдат показани селектираните от журито десет проекта.  В периода между 2 и 5 февруари 2015 г. Община Пловдив ще класира на първо, второ и трето място избраните от журито три най-добри предложения, а към победителя ще бъде отправена покана за сключването на договор за изготвянето на инвестиционен проект за реновацията на площада пред Градския Дом на културата „Борис Христов“.  

Повече информация тук.

Етикети: ONE ARCHITECTURE WEEK, Дом на Културата, конкурс

Коментари:


Галерия