One Architecture Week / SAW Новини / Накратко

Конкурс за нова библиотека на Варна

Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев ще се включи в ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 на 27 септември от 16:30 ч. на адрес: Тютюнев склад (ул. Екзарх Йосиф 13). Архитект Бузев ще представи наскоро обявения архитектурния конкурс за нова библиотека на Варна.

Архитектурният конкурс се организира от Община Варна и Камарата на архитектите в България. В конкурса са поканени за участие архитекти от цял свят. Целта е да се създаде нова сграда на Регионалната библиотека в града, която да събере под един покрив колекцията на библиотеката, сега разпръсната в шест различни сгради, като едновременно с това създаде ново активно обществено пространство в центъра на Варна. Крайният срок за подаване на проекти е  23 ноември 2015.

Победителят в конкурса ще бъде поканен за договаряне с Община Варна за изготвяне на технически и работен проект с максимален общ хонорар 600 000 лв.

В журито са включени автори на библиотеки в Европа; архитекти с опит в обществените сгради и представители на Варна. Сред тях са Трине Бертхолд, асоцииран партньор вschmidt hammer lassen architects, където от 2007 до 2014 ръководи проекта зановата библиотека в Oрхус. Заместник-декан на Aarhus School of Architecture, Дания. Петр Лешек, съосновател и партньор вProjektil architekti, Чехия. Студиото стои задНационалната техническа библиотека в Прага,Научно-изследователската библиотека в Hradec Králové и други важни обществени сгради.

Бевк Перович отBevk Perović arhitekti са словенско архитектурно студио, автори на жилищни и университетски сгради, музеи и социални жилища, както и победители в конкурса от 2012 заНационална и университетска библиотека NUK II в Любляна. Калоян Еревинов, водещ архитект вZaha Hadid Architects, където отговаря за проектантския и строителен процес на големи обществени сгради в Сеул, Южна Корея и Шанхай и Пекин, Китай. В момента живее и работи в Пекин. Виктор Бузев, Главен архитект на град Варна. Мартин Христов - заместник-председател на КАБ - Регионална колегия Варна, съосновател наE-Arch Studio, проектирали много жилищни и обществени сгради във Варна и региона.


Коментари:


Галерия