Fast Feed / One Architecture Week / SAW Новини / Накратко

Метростанция 20

второпремираният проект на архитект Александър Шинолов

След вчерашната пресконференция, споделяме официалната позиция на Едно и Sofia Architecture Week по повод конкурса за Метростанция 20. Екипът на Едно ще продължи да отстоява и защитава позиция за независими, прозрачни и резултатни архитектурни конкурси в България и довеждането на конкурса за Метростанция 20 до успешен финал. В приложения документ ще намерите обръщението на Едно към медиите, юридическата оценка на Свилен Овчаров - адвокат на един от победителите в конкурса Александър Шинолов, както и пълната хронология на конкурса с позициите на НАГ и Метрополитен ЕАД.

Нов документ - официално писмо от Камарата на архтиектите в България в подкрепа на позицията на архитект Александър Шинолов и АТА архитекти.

На 28.05.2013г. /вторник/ от 11:00 часа в Централен дом на архитекта на ул. Кракра 11 се проведе пресконференция на тема „Ще се реализират ли проектите от международния архитектурен конкурс Метростанция 20?“ по повод реализацията на резултатите от архитектурния конкурс „Разработване на арх. проект във фаза идеен проект за Метростанция 20 от метродиаметър 1 на Софийското Метро“. Конкурсът е иницииран от Едно – независима платформа за съвременно изкуство и култура, организиран от Столична Община и обявен в държавен вестник на 02.09.2011г.

Участие в пресконференцията взеха архитект Александър Шинолов, автор на единия от двата спечелили проекта и неговия адвокат Свилен Овчаров, който очерта правната рамка и проблематика на конкурса (прилагаме към настоящия текст), архитект Андрей Велинов от Дот Архитектура и представител на Съюз на архитектите в България и на архитект Георги Кътов от I/O Architects и представител на Камарата на архитектите в България - членове на журито. От името на Главния архитект на София Петър Диков участие взе и архитект Бойка Къдрева, директор на дирекция Териториално развитие на НАГ.

Екипът на Едно ще продължи да отстоява и защитава позиция за независими, прозрачни и резултатни архитектурни конкурси в България. Вярваме, че това е единствения шанс за създаване на качествена градска среда и обществени сгради в страната. Това е и един от малкото реални стимули за развитие и изява на изключително подготвените млади архитекти в страната – повече от 300 завършващи всяка година. Фактът, че международното независимо жури на конкурса за Метростанция 20 излъчи на второ място български архитект сред конкуренция от 130 архитектурни бюра от 22 държави показва високото ниво на работа на българските архитекти. Ето защо, недопускането им до проектирането на градски публични пространства и обществени сгради е огромна загуба за цялото общество.

В рамките на днешния разговор стана ясно, че с отказа за реализация на спечелилите конкурса за Метростанция 20 два проекта има опасност Столична Община да абдикира от моралната си отговорност да осигури безопасни, красиви и добре устроени градски пространства, както и от юридическата си отговорност по Закона за обществени поръчки за реализиране на публичен търг за изпълнението им. За пореден път призоваваме Общината, в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Петър Диков, да поеме функцията си на обществен гарант и отговорен администратор на публични средства, като изиска от Метрополитен ЕАД и изпълнителния му директор инж. Стоян Братоев възлагане на реализацията на спечелилите конкурса за Метростанция 20 два проекта.

Всяко отлагане и отмяна на този ангажимент е изключително негативен знак за обществото и архитектурната общност за нежеланието и невъзможността на София да осигури качествени, естетически издържани и безопасни обществени пространства. Забавянето на решението на този проблем с повече от година петни доброто име на града – не само пред неговите граждани, но и пред международната общност, особено в навечерието на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Призоваваме медиите и активната общественост да се присъединят към екипа на Едно в борбата за успешен финал на конкурса за Метростанция 20, както и в упражняването на обществен натиск за прозрачни и резултатни архитектурни конкурси за обществените пространства и сгради на София.

Както и досега, оставаме на разположение за съдействие в този процес, включително с безвъздмезна експертиза при организирането на конкурси.

пресконференцията на 28 май 2013 г. по повод конкурса за Метростанция 20, отляво надясно: арх. Александър Шинолов и адв. Свилен Овчаров, Боряна Зафирова и Асен Асенов от Едно, арх. Георги Кътов и арх. Андрей Велинов - членове на журито

Пълната информация за конкурса за Метростанция 20 ще откриете тук.

Уебсайт на конкурса: station20.eu/bg

Лице за контакт:

Рени Ризова

Външни комуникации

ЕДНО

Email: reni@edno.bg

Етикети: Метростанция 20

Коментари:


Галерия