Slow Feed / Истории

Bulgarian Collaborative

Музея на изкуството в Куийнс, Ню Йорк отправя тази година отворена покана към творчески личности от различни области да се включат в програмата на музея, който се открива след ремонт на 9 ноемрви. Именно тази покана дава началото на Bulgarian Collaborative. В творческия колектив се включват нюйоркчаните Даниела Костова, директор на организацията Български артисти в Америка, и Марио Мохан, архитект, Георги и Нина Тушеви, които снимат пейзажни филми от птичи поглед, Меглена Запрева, която разработва образователни програми за училища и музеи, Влада Томова, певица, Милена Делева, директор на литературната фондация „Елизабет Костова“, и Жоро-Боро, DJ (и шарлатанин). 

Като първа работна стъпка, през пролетта на 2013 г., Меглена и Даниела отиват на посещение на новото крило на музея, което тогава е още една строителна площадка и са срещат с кураторката на музея Хитоми Иуасаки. Тогава решават да сформират група от съмишленици, които живеят в Ню Йорк и да сглобят динамичен проект, свързан със спецификата и контекста на музея и неговото обкръжение. След дълги разговори и кореспонденция в безсънни нощи, се ражда идеята, че контрабандата е символ на индивидуалните преминавания на граници, установени от бюрократични институции, включително и от музеите като бастиони на изкуството. Така се ражда първият съвместен проект на колектива Smuggle Tactics (Taктики за контрабанда). В него се вклюват отделни по-малки проекти, но всеки един компонент е концептуално свързан с работата на всички останали участници. С поредното издание на Flip-House например, Даниела Костова, със съдействието на Марио Мохан, предоставя възможността физически да се обединят всички индивидуални проекти.

Ето повече информация за отделните проекти:

Даниела Костова // Марио Мохан

Flip-House е мобилна постройка, специално изградена за Музея в Куинс, ползвайки за конструкцията остатъчни материали от мащабния ремонт на музейната сграда. Динамичната архитектура на проекта е развита и изпълнена от Марио Мохан.

Flip-House се явява като продължение на музея, който “пътува” до заобикалящите го квартали и обратно. Конструкцията наподобява къща без покрив, обърната от вътре навън. Всяка стена е активирана от участник в групата и изпълнява различна функция: библиотека с многоезична литература, склад за храна, пиратска музикална база, въображаема нарисувана международна градина. Във вътрешното (външно) пространство Тушеви показват видео от птичи поглед от околността на музея, което предлага още един различен ракурс към сградата/институцията. Flip-House e създадена с идеята за сътрудничество и като място за общуване, което е производно на и във същото време излиза от пространството и логиката на музея.

 

Под името Тушевс Ериълс (Tushevs Aerials), Нина и Георги Тушеви проектират, строят и задействат дистанционно-управляеми летателни апарати чрез системата FPV (First Person View/Поглед от първо лице), при която камера на борда на самолета изпраща видео сигнал до очила за виртуална реалност, които пилотът носи - така той вижда и следи терена от перспективата на самолета. Самолетът е също снабден с допълнителна камера GoPro, която снима пейзажа. За Куийнс Интернешънъл 2013, тандемът показва видео инсталация във Flip-House с полет над музея и околния парк. Също така, те ще проведат работилница озаглавена Направи си сам дрон. В това интерактивно упражнение участниците заедно ще построят дрон от подръчни материали и ще проведат изпитателен полет на 10-ти ноември. На 11-ти ноември ще се състои прожекция в киносалона на музея на видео-компилация от избрани полети на Тушевс Ериълс заснети на различни места по света. 

Въображаемата международна градина на Меглена Запрева има за цел да отвори път за всеки посетител да изложи рисунка в изложбата като превръща охраняваното обществено институционо пространство в свободен форум за художествена изява за индивидуалните спомени и всусове на всеки. Меглена ползва кадър от филма на Тушеви за граничния формуляр, който всеки попълва при влизане в САЩ, за да подтикне посетителите на изложбата да станат участници в изложбата и да преминат границите на това, което е позволено. От една страна да попълнят формуляра като споделят спомените си за плодовете, зеленчуците или подправките от детство си, които биха, но не могат легално да внесат в САЩ, а от друга страна сами да закачат рисунките си в музей. Поканата е всеки да нарисува любимото си растение, което те символично биха посадили в Корона Парк, където музея се намира. Като всеки имигрант неимоверно пренася част от родната култура в новата си държава, рисунките на спомени пренасят тази част от личността на авторите, която не е позволена в общественото пространство.

Жоро-Боро продължава колективната тема за внос-износ. В първата част на проекта си, той предлага на посетителите електричество от музея (под формата на станция за зараждане на мобилни телефони) в замяна на музикални файлове от родните им места. Tъй като нито той притежава електричеството, което предлага, нито посетителите имат правата за разпространение на музиката чрез телефоните си, обменът попада в сивата зона на закона и превръща Flip-House във функционално гнездо на P2P (Peer-To-Peer) мрежа – физическо въплъщение на Интернет обмяната на музика. Във втората част на проекта, Жоро-Боро преработва и манипулира файловете в едночасов музикален микс, който свири в музея като мутирала екзотично-носталгична версия на понятието „уърлд мюзик“. Локалната музика, звучаща в институционалното пространство, преобръща установената посока на културен хегемонен износ от САЩ към останалия свят и прави Flip-House агент на културна пропаганда.

Влада Томова и нейният Български женски фолклорен хор ритуално ще осветят откриването на изложбата, както и изцяло реконструирания наскоро музей, със звънливия резонанс на български народни песни. Като отделна програма, Влада ще проведе неформален семинар (или седянка) за правене на туршии с любими рецепти от цял свят, като при това споделя детски спомени от българското лозе и градина на баба си и дядо си, съпроводени отново с песен и със стари снимки.

 

Милена Делева с Контрабандно бръщолевене -  в отговор на доминиращата моно-култура на четене в САЩ (В САЩ слабият интерес към чуждестранната литература е известен като проблемът с 3-те% (приблизително толкова е процента на преводната литература, издавана годишно).), проектът ще въвлече имигрантските общности на Куинс чрез тяхната литература.  В момента сме в процес на набавяне на книги, написани на един от 138-те езика, говорени в Куинс или в превод от един от тези езици на английски. Английският ще е позволен единствено като осиновен език. Книгите ще бъдат събирани на няколко места в Куинс, чрез специално конструираните мобилни кутии или ще бъдат амбулантно внасяни в музея, след което ще бъдат изложени на една от стените на Flip-House за времето на фестивала. Обменът на книги ще завърши с флаш моб, на който ще бъдат четени откъси на всички представени езици. Откъс от това многоезичното бръщолевене ще бъде използван от Жоро-Боро в DJ сета му по време на закриването на събитието. Самият флаш моб е замислен като игрови опит да се „замърси“ стерилното англоезично общественото пространство с други езици, говорени от над 56% от населението на Куинс, където живеят около 100 000 българи.

Smuggle Tactics на сдружението Bulgarian Collaborative се открива на 9 ноември в рамките на Queens International в Музея за изкуство в Куийнс и ще остане там до 14 януари 2014.

Коментари:


Галерия