One Architecture Week / Накратко

ОБОБЩЕНИЕ

фотография Лина Кривошиева / The Plovdiv Project
 
Преди малко повече от 2 месеца завърши ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА, осмото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK. През 2015 фестивалът избра да се занимае с река Марица и нейната роля в Пловдив. Този избор бе подтикнат от факта, че Марица е забравена от Пловдив. Тя преминава през града абсолютно незабелязана, единственото изключение бидейки моментите, в които се покачват нейните води. Всъщност можем да кажем, че Марица е най-голямото неизползвано публично пространство в Пловдив.
 
В този контекст ONE ARCHITECTURE WEEK се опита да привлече внимание към реката, да покаже специфичната и' същност, да информира за проекти за реки от други части на света, да покаже потенциала на речното пространство и да експериментира с функции, които могат да се случват край Марица. Всичко това с намерението да бъде повишено нивото на осъзнаване на ситуацията, както от страна на обществото, така и от страна на професионалистите и политиците.
 
Под ръководството на Мерве Бедир (Турция / Холандия) фестивалът разви темата ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА и заяви, че реката има потенциала да се превърне в ново, отворено за всички социално пространство в Пловдив. Следвайки тази мисъл фестивалът разви широка, но все пак тематична програма. Включи в събитията си професионалисти, студенти, граждани, администратори и медии, както от България, така и от чужбина.
 
За да направим публични основните заключения, които бяха направени по време на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, подготвихме ОБОБЩЕНИЕ. Фестивалът ни създава за първи път такъв документ. Той надгражда отчетите, които всяка година задължително подготвяме към всички финансиращи ни организации (Община, фондове, търговски партньори и т.н.). 
 
Вярваме, че направените заключения имат голямо значение за бъдещото развитие на връзката река-град в Пловдив. Надяваме се, че те ще бъдат взети под внимание и ще помогнат на Пловдив в приобщаването на Марица към града. Изпратихме това обобщение до Община Пловдив, както и до различни пловдивски медии.
 
Вижте Обобщението тук, приятно четене!
Етикети: архитектура, ONE ARCHITECTURE WEEK, ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА, Марица, Пловдив

Коментари:


Галерия