One Architecture Week

ONE ARCHITECTURE WEEK по света

Изображение Христо Станкушев.
 
 
През вече почти изминалата година фестивалът ONE ARCHITECTURE WEEK бе представен няколко пъти и на международна сцена. Горди сме, че нашата дейност е интересна и за хората извън България и решихме да споделим това с вас. Хронологично, отзад напред.
 
 
4 декември - 28 февруари
Биенале за урбанизъм и архитектура
Шънджън, Китай
Биеналето е едно от най-големите събития за градска среда в Източна Азия. Темата тази година е Изживяване на града, а куратори са  Аарон Бетски, Urban Think Tank и Дорийн Лиу (лектор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014). 
 
Нашият фестивал участва в два от елементите на програмата. Първо в една от основните изложби на биеналето, наречена PRD 2.0. В нея участието е под формата на инсталация с името SPATIAL ECONOMIC NETWORK. Нейни автори са 
Любо Георгиев (директор на фестивала), Христо Станкушев (куратор 2014), Мерве Бедир (куратор 2015) и Джейсън Хилгефорт. Инсталацията спекулира над бъдещото развитие на Шънджън.
 
Друг елемент, в който има по-скоро скромно присъствие на фестивала е инициативата Аформална академия, водена от Мерве Бедир и Джейсън Хилгефорт.
 
 
26-29 ноември
Нови генерации
Генуа, Италия
Това събитие събира на едно място изгряващите имена на европейската архитектурна сцена. Посредством лекции и дебати участници от целия континент представят свои проекти. Една от трите теми в тазгодишната програма е “Градски спешности”. Дебатите по тази тема ще бъдат модерирани от директора на ONE ARCHITECTURE WEEK, Любо Георгиев.
 
 
23-25 октомври
Нашите градове
Флоренция, Италия
Двудневната конференция на архитекти и специалисти в планирането на градската среда целеше да обсъди бъдещето на Европейските градове. Бяха дискутирани основни предизвикателства в развитието на градската среда на Стария континент и бяха давани примери за проекти, които по иновативен начин я променят. В този контекст бе показана работата на ONE ARCHITECTURE WEEK в Пловдив и проектите, които фестивалът реализира в града и с гражданите.
 
 
28-31 май
Дни на архитектурата
Сараево, Босна и Херцеговина
"Дните" са най-голямото и посещавано архитектурно събитие в босненската столица. Целта на събитието тази година беше да привлече вниманието към тенденциите в развитието на архитектурата в Югоизточна и Централна Европа. Фокусът бе върху млади студия и архитекти.
 
Там показахме "20под36", една от изложбите на Sofia Architecture Week 2013. Изложбата се състои от 20 проекта на български архитекти под 36 години, като целта на и' е да подкрепи поколението, което тепърва се утвърждава на българската архитектурна сцена и все още не е затънало в компромисното инвестиционно проектиране.
 
 
 
21-24 май
Биенале за публичните пространства
Рим, Италия
Основен фокус на събитието беше създаването, поддържането и управлението на градското публично пространство. Акцентът падна върху това как обществото и отделните личности взаимодействат с пространството и как то става катализатор на социална промяна. Заключенията от разнообразните събития в програмата на Биеналето ще бъдат представени на следващата конференция на ООН за градска среда (UN Habitat).
 
Едно от събитията в програмата на Биеналето бе “ДА, ние можем! Да преоткрием публичните пространства!” (“YES we can! Reinvent Public Spaces”), който се проведе в рамките на първия ден на Биеналето. Този панел е дефиниран като Международна лаборатория на самостоятелно построени общи пространства и на него бе представена програмата и метода на работа на ONE ARCHITECTURE WEEK.
Етикети: архитектура, ONE ARCHITECTURE WEEK

Коментари:


Галерия