Fast Feed / One Architecture Week / SAW Дискусии / Накратко

Площад Централен - първи стъпки

На 29-и ноември 2013 в Заседателната зала на Общинския съвет в Пловдив от 19.00 часа ще бъде представен първият вариант на заданието за конкурса за Площад Централен в града. Инициаторът на международния конкурс - Община Пловдив, екипът на Sofia Architecture Week 2013, като партньори в него, както и организаторите на заданието – архитектурната група WhATA, канят архитекти, урбанисти, граждани, заинтересовани страни, потенциални участници, на отворена дискусия за обсъждане на първия вариант на зaданието. Очаква се след широко обществено обсъждане то да бъде финализирано в срок и изпратено до медии и комуникационни канали с национален и международен обхват. Целта е да стигне до възможно най-много архитекти и архитектурни студиа, като потенциални участници в конкурса.

Във връзка с подготвянето на заданието, от WhATA публикуваха анкета -http://whata.org/plovdiv-survey/, която в продължение на повече от месец събра мненията на над 1500 граждани и специалисти с отношение към развитието на Централния площад. Резултатите от нея са отразени при изготвянето на първоначалния вариант на заданието за конкурса.

“Проблемът на площад Централен е проблем на повечето подобни централни пространства в градовете: те са големи, празни, и хората не се чувстват уютно там. Специфично при Площад Централен е наслагването на различни исторически пластове, които досега не са успели да комуникират добре помежду си”, казват от WhATA.

В средата на септември 2013 г. се състоя първият дебат за Площад Централен, който събра мнения от различни по състав групи от непрофесионалисти и утвърдени архитекти, преди оформянето на заданието за конкурса. Участие взеха арх. Юли Фърков, арх. Елена Кисякова, ар. Румяна Пройкова, арх. Дечко Дянков, доц. д-р Красимира Кръстанова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова от УАСГ. Сред предложенията, които бяха обсъдени в дебата във връзка с изготвянето на заданието, бяха изготвяне на анкета за ценностите на архитектурата и анализ на досегашни архитектурни конкурси и проекти. „Вярвам, че представянето на различни гледни точки в дебата помогна за конструктивния му резултат, заяви тогава арх. Бойка Огнянова, програмен директор на фестивала Sofia Architecture Week.

Провеждането на конкурси с международен обхват е единственият начин за прозрачност на заданието, изпълнителите и изпълнението на проекта, казват организаторите на конкурса. Целта на конкурса, който ще бъде обявен в рамките на седмицата на архитектурата в Пловдив, е не просто реновация на площада, но и създаване на стратегия как всички тези пластове да се обединят в едно активно функциониращо, привлекателно и категорично съвременно пространство. “Една амбициозна бъдеща цел би била тази стратегия да може да се мултиплицира и прилага във всички конфликтни зони на контакта старо-ново, разпръснати из Пловдив”, казват организаторите.

Международният конкурс за площад Централен е част от стратегията на Община Пловдив за подготвяне на успешната кандидатура на града за европейска столица на културата през 2019 година.

На сайта на конкурса може да бъде намерен първият вариант на заданието, върху който могат да бъдат изпращани коментари до 5 декември на e-mail info@plovdivsquare.com.

Етикети: Площад Централен, Пловдив, Sofia Architecture Week 2013

Коментари:


Галерия