One Architecture Week / SAW Новини / Истории

По слаклайн над Марица

Едно интервю на списание 360. Линк към оригиналната публикация - http://www.360mag.bg/posts/52825

“One Architecture Week” тази година е с програма, която ще ни накара да се раздвижим, не само мисловно, но и физически. На Плажа на Марица и други места в Пловдив ще изобилства от събития с една основна цел – да се убедим сами колко много и интересни занимания можем да си намерим в града и край реката. Повече за тях ни разказаха от BG БъдиАктивен заедно със Серафим Захариев от Slackline Bulgaria.

 

Как мястото и спортната програма се връзват с основната тема на фестивала – приобщаването на реките?

Има десетки примери за добре използвани пространства около реките по целия свят. От нас зависи дали ще ги облагородим и ще доразвием даденостите. Спортни площадки, открит слаклайн парк и повече места за различни активни социални групи, са част от нещата, които вярваме, че можем да подобрим в нашия град.

Планирали сте нещо, което не знаем да е правено досега – преминаването по слакайн над Марица. Ще ни разкажете ли малко повече?

С момчетата от Slackline Bulgaria решихме тази година да направим т.нар. „waterline“ демонстрация, като по този начин ще привлечем вниманието към реката. Това е пример за разнообразието на слаклайнинга и приложението му в различните среди. Лентата дълга е около 40 метра и интересното е че едната от статичните точки е на остров в самата река. Ходенето над вода е едно от най-сложните направления в спорта, поради факта че водата в повечето случаи се движи и отраженията създават лъжливо чувство за баланс. Въпреки това момчетата са сигурни, че ще се получи уникална демонстрация.

Това ли ще бъде кулминацията в спортната програма на фестивала?

Напротив, за нас това e силното начало на спортната програма в Пловдив. Със Серафим работим заедно от 2013 година в посока да мотивираме хората за движение и с това събитие искаме да покажем и кажем, че можеш да бъдеш активен по хиляди различни начини. Една от нашите цели е да мотивираме младите хора да се движат повече, а слаклайн е повод да тренираш навън, в парка, сред зелените площи на града, над реката, с приятели и сам. Спорната програма към “Приобщена река” е част от MOVE Week, Европейската седмица на физическа активност и спорт. В програмата на седмицата в Пловдив са включени функционални тренировки, Фестивал на движението на 26 септември, Градски крос 27-ми, уроци по колоездене и велопоходи покрай реката и в планината, уроци по ориентиране, планински преходи, кубинска салса, активни занимания за най-малките. Както виждате сме се постарали да предоставим най-различни възможности за хората да намерят тяхното движение.

Такива събития има не само в Пловдив, а и в цялата страна. Над 90 населени места са заявили своето участие в MOVE Week. Цялата програма по градове може да се намери тук. В One Architecture Week тази година се включва активно и 360° като единствен, ексклузивен медиен партньор на спортната програма. На 23 септември списанието ще се включи и във вечерната филмова програма на фестивала с няколко свои кратки филма и видеа на Ред Бул, с които ще даде примери за екстремни спортове в града и край реките.

Коментари:


Галерия