One Architecture Week / Накратко

Пространствен Икономически Район

Пространствен Икономически Район

 
В началото на 2015 ONE ARCHITECTURE WEEK беше поканен да участва в Биеналето за архитектура и урбанизъм в Шънджън, UABB. Ще ви разкажем за контекста и резултатът от нашето участие.
 

UABB

UABB е най-голямото събитие в сферата на градската среда в източна Азия. Неговото начало е през 2005 и още от създаването си цели да се превърне в място, на което се дискутират въпроси, свързани с градската среда и развитие. UABB често се занимава с бурната урбанизация в далечния изток и особено в делтата на Перлената река (珠江三角洲) (Pearl River Delta = PRD), едно от най-бързо урбанизиращите се места в света с население от поне 60 млн. души.
 
Биеналето се провежда основно в Шънджън, град, чието население нараства от 30 000 души през 1980 година на повече от 10 млн. през 2015. Видян по друг начин, Шънджън изглежда и така.
 

ИЗЛОЖБАТА

ONE ARCHITECTURE WEEK бе представен от следния екип: Любо Георгиев (директор на фестивала), Мерве Бедир (куратор 2015), Джейсън Хилгефорт (участник 2015) и Христо Станкушев (съ-куратор 2014). На този екип бе пратено предложение да подготви част от една от основните изложби на UABB, PRD 2.0. Изложбата целеше да представи визии за бъдещето на регионът на Перлената река (PRD). Бяхме поканени с това писмо.
 

МЯСТОТО

Изложбата PRD 2.0 бе замислена (и в последствие осъществена) в един изоставен хлебозавод, фабриката Да Чънг. Тази фабрика се намира в района Шъ Коу, който се явява първата специална икономическа зона (SEZ), създадена като експеримент от тогавашния президент на Китай, Дън Сяопин. Това е началото на бурното икономическо развитие на Китай и излизането му на международната сцена.
 
 
 
Други участници, поканени да представят идеи за бъдещето на PRD бяха:
1. MAD Architects
2. Urbanus  

3. Archi Union
4. Rural Urban Framework
5. SED team: Ljubo Georgiev, Merve Bedir, Hristo Stankushev, Jason Hilgefort 
6. Wise Architecture
7. Margaret Crawford, Max Hirsh, Dorothy Tang (UC Berkeley, University
of Hong Kong)
8. Thomas Chung 

9. Juan DU 
10. Christoph Gantenbein, Emmanuel Christ
11. Mary Ann O’ Donnel, Qing Yang 
12. Yuan FENG 

13. MAP Office
14. Weidong HUANG 

15. Jeffrey Johnson 
16. Qingyuan LIU, Hongyu TAN 

17. Vitamin 

18. INTI
19. Rongyuan ZHU
 

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Възможен сценарий за развитието на PRD ние виждаме в създаването на експериментално градско пространство, наречено Пространствен Икономически Район (Spatial Economic District (SED) на английски, където има заиграване между думите spatial=пространствен и special=специално). Тези райони се базират на концепцията на Специалните икономически зони (SEZ), чрез които Шънджън е станал мегаполис. SED, за разлика от SEZ обаче, работят в по-малък мащаб и са насочени не към мултинационалните компании, ами към малките производители (makers), които често комбинират работата с обитаването и които често и редовно променят заобикалящата ги среда. Ако SEZ са работили с количество (стока, пари, площи, работници), то SED разчитат на качество (иновативност, мисъл, добавена стойност). Пълният текст на нашето предложение можете да видите през този линк.
 
Тази идея бе изразена посредством интерактивна инсталация, която се състоеше от стенопис и големи листа оризова хартия. Стенописът, създаден от местния художник Тан Сюан, показваше въображаем изглед от бъдещия Шънджън. По-важната част от инсталацията, обаче, бяха големите листа оризова хартия. Всеки посетител можеше да сложи такъв лист върху стенописа и да допълни визията. И хората го правят, масово. Нашата инсталация се оказва едно от най-увлекателните елементи от изложбата, тъй като в рамките на един месец всички листа оризова хартия (а и някои места на самия стенопис) бяха запълнени, с текст, със скици, с коментари.
 
Изложбата ще е отворена до края на биеналето, 28ми февруари.
 
 

AFORMAL ACADEMY

Като последствие от нашето предложение за изложбата PRD 2.0 бяхме поканени да организираме временно училище по време на биеналето. С тази задача се наеха Мерве Бедир и Джейсън Хилгефорт, които нарекоха училището Aformal Academy
 
Вече месец те организират събития в Шънджън, експериментирайки с нови формати за споделяне на знание. Очаквайте повече информация за него в следваща статия.
 

Коментари:


Галерия