Fast Feed / One Architecture Week / Накратко

Конкурс за площад пред Дом на културата

На 10-ти януари се проведе журирането на проектите предадени за анонимния конкурс за реновирането на пространството пред Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив. Провеждането на конкурса бе поръчан от Община Пловдив, а организирането му, поверено на ONE ARCHITECTURE WEEK.
 
На 10ти имахме технически проблем с нашата страница и достъпът до резултатите бе затруднен. Проблемът е решен и се извиняваме за неудобстовото.
 
Финалисти
Журито единодушно избра проект:
 
432712 с 88,25 точки на 1во място
АТЕЛИЕ 3
Мирослав Велков Илиев
Доника Атанасова Георгиева
Георги Николаев Кунчев
Десислава Атанасова Ковачева
 
937645 с 67 точки на 2ро място:
САЙМЪН ГИЛЛ АРХИТЕКТИ:
Саймън Джон Гилл
Саша Регоршек
Христина Пламенова Христова
 
352368 с 64,5 точки на 3то място:
П+ АРХИТЕКТИ ООД:
Петър Георгиев Попдимитров
 
Честито на финалистите! Всеки от тях ще получи награда от 1.500 лева с ДДС.
 
Изложба
Журито избра осем проекта, които да бъдат изложени в Дома на културата. Освен горепосочените три проекта, в изложбата ще влязат и следващите пет проекта: 
314159 с 53.75 точки
161903 с 50.75 точки
110207 с 41.25 точки
АИПК06 с 39 точки
797813 с 38.25 точки
Изложбата ще бъде открита на 14 януари от 18:00 часа и ще продължи до 30 януари, включително.
 
Журиране
Журирането завърши на 10ти януари, когато бяха обсъдени всичките 20 предадени проекта. Журирането премина на три етапа. Първоначално, още на 5 януари, на всеки член на журито бяха изпратени всички предадени проекти, като по този начин журито можеше да се запознае в детайл с всеки от тях. Вторият етап от журирането се проведе на 10ти януари, когато журито прегледа и коментира всички проекти, водейки се от критериите за оценка публикувани в конкурсната програма. В края на този етап бяха избрани осем проекта, които ще съставляват изложбата за конкурса. Журито единодушно реши, че са осем (а не десет, както бе предвидено в конкурсната програма) проектите, които носят достатъчно ценни идеи, за да бъдат показани в изложба. Третият етап от журиране се изразяваше в даването на точки на всеки един от отличените осем проекта. Точки бяха давани според критериите за оценка, като 100 бяха максималните точки, които един проект можеше да получи. Всеки член на журито даде точки за всеки проект, по всеки от критериите. Сборът на точките представлява крайната оценка и съответно класирането на проектите.
 
Коментарите на журито за всеки от проектите, както и детайлен списък на точките, които журито даде на отличените осем проекта, могат да бъдат видени на страницата на конкурса. Изображения на всички проекти могат да бъдат видени тук.
 
Членове на журито бяха:
арх. Христо Станкушев - архитект и куратор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014
ланд.арх. Веселин Рангелов - ландшафтен архитект
урб. Нурхан Реджеб - урбанист
арх. Хубена Салджиева - архитект и зам-председател на САБ (заместваща арх. Илко Николов)
За съжаление инж. Димитър Кацарски, зам-кмет на Община Пловдив, не успя да участва в журирането.
Повече информация за членовете на журито можете да видите на страницата на конкурса.
 
Какво следва?
По време на изложбата в Дом на културата (14-30 януари) всеки гражданин ще може да гласува за това кой от трите проекта финалисти да бъде реализиран. Гласуване ще има и онлайн, също между 14 и 30 януари. Резултатите от гласуването, както и класирането на журито ще имат препоръчителен характер за крайното решение, за това кой от проектите да бъде реализиран. А крайното решение ще бъде взето в периода 2-5 февруари от Общински Съвет. В последствие, избраният победител ще подпише с Общината договора, приложен в изходните материали за конкурса. Още от самото начало на конкурса бе ясен и хонорарът, който ще получи избраният проектант, 15.000 лева с ДДС.
 
Всички проекти
Паната на всички проекти могат да бъдат видени в нашата Фейсбук страница. В по-голяма резолюция, както и за изтегляне, паната са достъпни от този линк.
Коментарите на журито за всеки проект, могат да бъдат видени на страницата на конкурса.
Етикети: конкурс, Дом на културата, Пловдив, Борис Христов, архитектура, ландшафт, урбанизъм, ONE ARCHITECTURE WEEK

Коментари:


Галерия