Fast Feed / Sofia Contemporary / Накратко

Съвременно изкуство за деца

Второто издание на международния фестивал за съвременно изкуство предвижда много събития за деца, които отговарят на основния критерий децата да се срещат с изкуството по забавен и подходящ за възрастта им начин, а именно - с игри. Всички проекти са по идеи на млади български автори, които работят както у нас, така и по света. Трите големи сцени на програмата Sofia Contemporary KIDS са Природонаучният музей, градината пред Народния театър, паркът Заимов и проектите в публичното пространство на София.

Първото събитие от детската програма се казва Къщичка и се случва в Природонаучния музей между 19 април и 12 май. „Къщичка“ e интерактивна инсталация за деца и трамплин. Колкото по-силно децата скачат върху батута, толкова по-голяма ще става къщичката на екрана, докато не се превърне в планета, изстреляна в небето. Така в продължение на близо месец всяко дете, което скача върху магическия батут, ще създава своя собствена планета. В Природонаучния музей в София ще протече и друго събитие - “трансформация” на таваните и стените на музея, който съхранява над 1 милион екземпляра препарирани животни, растения и минерали, и който е основан преди повече от 100 години. Sofia Contemporary Kids решава да осъвремени представата на децата за музей и им дава възможността да променят начина, по който той изглежда. Чрез таблет, на който децата ще могат да рисуват, техните временни графити на любими герои, пейзажи или просто надписи ще се прожектират по стените, таваните и други интериорни пространства в музея. Инициативата се казва Нарисувай ми овца.  Двете събития - “Къщичката” и “Нарисувай ми овца” са по идея на художествения колектив  „Реактив”. Екипът на „Реактив” разработва интерактивни инсталации за фестивали, музеи и изложби. Всеки от дигиталните художници, работещи в него, има вече интересни професионални изяви в сферата на съвременното изкуство.

Отново в Природонаучния музей Ангелика Раева, възпитаник на НХА и студент по изящни изкуства във Великобритания, ще покани всички деца, които искат да рисуват заедно със своите приятели, за да създадат огромна картина, която накрая ще бъде превърната в пъзел (Рисувай/Играй/Всички/Заедно).

На 20.04.2013 г. от 15:00 часа на ул. „Кракра” 2А (пред входа на ОКИ Средец) ще се проведе работилница Живата бутилка, заедно с деца и родители, включили се в кампанията за пролетното почистване на гр. София. Работилницата е със свободен достъп и е подходяща за деца над 8 години.

 

Работилницата ще даде идеи за това, как можем да използваме една pvc бутилка повторно и да й дадем втори шанс преди да отиде за рециклиране. С две думи ще рециклираме преди рециклирането. Приканваме всеки участник да носи със себе си поне една такава използвана бутилка, в която сам ще посади цвете, което ще отнесе в дома си. Работилницата се провежда в подкрепа на инициативата на bTV Media Group – Да изчистим България!

През първия уикенд (20 и 21 април, съответно от 10 до 16 часа) на фестивала ще се проведе творческата работилница с мечето Барни. Децата ще лепят, сглобяват, рисуват и оцветяват картoнени мечета и маски заедно с мечето Barni. Участниците ще имат свобода да експериментират с различни цветове, за да изработи всеки своята индивидуална маска или мече. След края на работилницата най-отдадените малки творци ще участват в импровизиран куклен театър със своите мечешки герои.

Деца, слушаме ви ще излезе и по улиците на града, където благодарение на 163-то и 6-то училище - деца ще показват на други деца художествени работи от основната програма на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary  2013 и ще им разказват за тях.

Заедно с ландшафтните архитекти от Див Рошков, в рамките на Sofia Contemporary 2013 деца между 8 и 14 години ще изследват парка Заимов - какво е парк, каква е разликата между парк и квартал, какво правим в парка и откъде идва той? Децата ще отговорят на тези и много други въпроси, за да създадат ръчноизработена детска карта на парка Заимов (Заимов за нас)

Цялата детска програма можете да видите тук.

 

 

 

 

Коментари:


Галерия