Delrevés / Guateque

 
 
На 23 септември 2012 г. се проведе спектакълът Guateque, който събра над три хиляди души, част от които бяха случайни минувачи, успели да станат свидетели на спектакъл от световна величина. Голямата посещаемост на събитието от една страна се дължеше на факта, че беше на открито и без вход, а от друга принос имаше и същността и естеството на самия спектакъл. 
 
Представлението Guateque е съвременен танц във въздуха, вдъхновен от популярния въпрос „Защо ходим на партита?”. Естественото движение на танцьорите във въздуха хармонизираше със специално създадената аудио-визуална среда. Взаимодействието между танцьорите и видеопрожекцията размиваше границата между реалността, изграждана от живото присъствие на артистите и виртуалната среда на прожекцията, която отразяваше непосредствено случващото се на „сцената”. Смесването на реално и нереално активираше възприятията на зрителите и стимулираше тяхното въображение. Музикалната атмосфера, постигната от смесването на електронни звуци, живи инструменти и глас, допринесе за интимната енергия на спектакъла. След неговия край на публиката бяха раздадени летящи фенери, които бяха запалени и пуснати във въздуха.
 
Delrevés e компания за вертикален танц, основана в Барселона от Сайоа Фернандес и Едуардо Торес, която започва артистичната си дейност в средата на 2007 г. Едуардо тренира бойни изкуства, след което започва да се интересува от съвременен танц, а по-късно специализира вертикалeн танц. Сайоа избира този жанр, след като се е занимавала с театър и съвременен танц. Естетиката на Delrevés смесва различни художествени езици - съвременен и вертикален танц, дигитални изкуства, театър, използвайки архитектурата като сценична среда. 
 
 
 

Галерия