МУЗИКА

 

MELLOW MUSIC FESTIVAL е музикален фестивал, посветен на електронната музика, който има зад гърба си две издания.

 

 

MELLOW MUSIC FESTIVAL 2010 се проведе между 27 и 29 май 2010 на две фестивални сцени - Mellow OPEN в Борисовата градина и Mellow NIGHT в Интер Експо Център в София. В програмата участваха Auditory Ossicles, Onur Engin, Clipper, Moritz von Oswald trio, Fontän, Elektro Guzzi, King Midas Sound, Help Me Jones, Finn Johannsen, Brandt Brauer Frick, Quiet Village, WhoMadeWho, Padded Cell, The Phenomenal Handclap Band, Gonzales, Stefan Goldmann, Jahcoozi, Floating Points, KiNK, Kode9, 1000names, The Bulgarian & StefaK, Robot Koch.

 

 

 

MELLOW MUSIC FESTIVAL 2011 беше концентриран в един летен съботен ден. На 9 юни фестивалната треска премина в София през Борисовата градина, улица Шишман и пресечките ѝ и 6 клуба, разположени на метри един от друг в района около Националния дворец на културата. Сред гостите бяха бяха Red Snapper, Onra, The Clonious, Igor Boxx (BRESLAU LIVE ), Dark Sky, Carles Lopez, Ruxpin  и много други.

 

Концерти

DENA

27 / 05 / 2011, *MIXTAPE 5*, Sofia

We Love

24 /11 /2010, Sofia Live Club,  Sofia

Koop

14 / 11 / 2008, Hall 3 in the National Palace of Culture, Sofia

Bebel Gilberto

24 / 08 / 2007, Summer Theater, Varna

Natalie Williams

27 / 04 / 2007, Party Center 4 km, Sofia

Nicola Conte Jazz Combo

22 / 03 / 2007, Central Military Club, Sofia

Clara Hill

17 / 11 / 2006, Party Center 4 km, Sofia 

 

ИЗЛОЖБИ

 

Ние сме художници на пейзажа

(16 септември, завод Зрънчо, София)

През 2011 в обезлюденото село Царино в Югоизточните Родопи за пръв път беше проведена резидентна програма, организирана от фондация Царино. В нея взеха участие седем артиста от различни страни, а накрая резултатите бяха представени в читалището на село Чорбаджийско. По инициатива на списание Едно и със съдейстието на част от художниците, участвали в резидентната програма, изложбата беше реконструирана в бившия завод Зрънчо. 

 

360° България

(20 май – 18 юни 2008, София 26 юни – 23 юли 2008, Бургас 31 юли – 28 август 2008, Варна 5 септември – 3 октомври 2008, Пловдив) 

360° България изпрати послание за необходимостта от грижа и опазване на зао­бикалящата ни среда. Безплатната изложба на открито представи 120 въздушни фотографии на Александър Иванов, снимани в продължение на осем години от мотоделтапланер и парапла­нер над цяла България, и отнели на автора 200 часа в небето. С продължителност общо 120 дни, тя беше показана в четирите най-големи града в страната. 

 

Пиер и Жил

(10 май – 6 юни 2008, Софийска градска худо­жествена галерия) 

Поп звезди, порноидоли и светци бяха сред обектите на 54 от най-известните фантас­тични портрети на арт тандема Пиер и Жил. Световноизвестните французи пристигнаха в София да представят лично експозицията си. Изложбата беше част от световното им тур­не, а България бе първата държава от Източна Европа, в която тя гастролира. “Картините на тези двама мъже с момчешки имена (по рождение са Пиер Комой и Жил Блан­шар) приличат на екзотични цветни коктейли. Шейкърът е разбъркал в прецизни съотношения бароков екстаз, коледен кич, френски гламур и азиатски вкус, за да постигне една непоносима и тъжна красота, едновременно предвкусвана и невъзможна”, написа д-р Мария Василева, главен куратор на Софийска градска художествена галерия, в каталога към изложбата. 

 

Земята отвисоко 

(17 септември – 18 ноември 2007, Мостът на влюбените, София)

4000 летателни часа с хеликоптер или самолет, 150 посетени държави на 5 континента и над 300 000 кадъра са били нужни, за да се случи мащабният фотографски проект Земята отви­соко. За автора, французина Ян Артюс-Бертран, посланието е най-важното – “Не можем да се грижим добре за нещо, което не познаваме до­бре.” Пътуващата изложба, която включваше 120 изображения, се настани на открито в центъра на столицата, за да бъде видяна от възможно най-много хора.

 

Ще те изям

(15–18 април 2006, Галерия Академия, София)

Първо поръчахме на социологическата агенция Алфа Рисърч да разбере кои са най-популярните български обществени личности към момен­та. После връчихме десетте имена на десет от най-изявените български скулптори и им възложихме да им направят бюст-паметници. От шоколад. Освен да предизвика дълбоки екзистенциални размисли относно ефимерната същност на славата, шоколадовото събитие имаше и още една благородна цел – някои от бюст-паметниците бяха разпродадени на търг, а средствата отидоха за годишните награди в конкурса на списание Едно за млади автори, фотографи и илюстратори. 

 

Антъни Микалеф

(15–30 септември 2005, Галерия Академия, София)

По наша покана и в пика на кариерата си Микалеф дойде за първи път в Източна Ев­ропа – лично и с изложба. Един от най-ярките представители на съвременното британско изкуство, той израства като артист, белязан от интереса си към модата, графичния дизайн и поп културата. В творбите си комбинира работа с четка и въглен с графичен дизайн, манга, графити, ярки изящни образци на япон­ската традиционна живопис и препратки към старите майстори като Веласкес и Карaваджо. Участва често в изложби и акции, ангажирани с проблемите на глобализацията и урбаниза­цията. 

 

Фрида Кало и Диего Ривера

(29 януари – 28 февруари 2005, Национална галерия за чуждестранно изкуство, София)

Колекция от картина, писма, графики, снимки и лични вещи на мексиканската двойка за пръв път дойдоха в Източна Европа, и то в година­та, когато целият артистичен свят честваше 50 години от смъртта на Фрида. В София бяха изложени Натюрморт с дини, както и факсимил­но копие от личния є дневник. За първи път у нас бяха показани и три графични творби на Ривера. Изложбата курираха Тере Арк – една от изявените изследователки на творчеството на Фрида Кало, и Еми Барух – ръководител на проекта за България.

 

Ървин Олаф

(25 октомври – 8 ноември 2004, Национална галерия за чуждестранно изкуство, София)

Първата изложба на скандалния/рекламен/ артистичен/забраняван холандски фотограф в Източна Европа сe случи по специална покана на списание Едно. Ървин Олаф дойде лично за откриване­то. Експозицията включваше четири от най-популярните фотосесии на Ървин Олаф: Кралска кръвЖертви на модатаЗрялост и Разделение

 

12 мига от Цветана

(30 януари – 10 февруари 2004, Национална художествена галерия, София)

Първата си изложба посветихме на 60-годиш­ния юбилей на голямата българска актриса Цветана Манева – не само заради ролите й в киното и театъра, но и заради личността й. Изпълнението оставихме в ръцете на 12 фотографи от различни поколения, които да пресъздадат своя миг с нея. 

 

АКЦИИ

 

Българските принцеси

(януари–март 2005, София / Акция ревю срещу сватбената рокля на княгиня Калина като музеен експонат)

“Каним желаещите да подарят фамилните си булчински рокли на Националния исторически музей, като се включат в акцията Български­те принцеси”, написахме в брой 33. Поводът: сватбената рокля на Калина Сакскобургготска, изложена като експонат в музея – публична и церемониална демонстрация на статута на нейния баща Симеон Сакскобургготски като цар. Такъв той действително е бил през перио­да 1943–1946 (преди да го прогони новата ко­мунистическа власт), но към момента Симеон беше министър-председател на България и имен­но това противоречие провокира акцията. Организирахме и ревю в Центъра за култура и дебат Червената къща. Там студенти по мода показаха свои оригинални булчински тоалети, които после дарихме на НИМ, но те и до днес не са станали експонати, за разлика от роклята на Калина, която все още е там. 

 

 

No Crime

(април 2004 – октомври 2006, София / Акция срещу криминализирането на еднократната доза марихуана)

 

“Току-що екип на списание Едно разпространи 240 цигари с наркотично вещество във всички пощенски кутии на депутатите”, хвърли бомбата издателят ни Асен Асенов пред вестник Дневник. Всички реши­ха, че в цигарите има марихуана. Всъщност беше тютюн (признат от Световната здравна организация за наркотично вещество). Просто ни беше възмутило зачеркването на алинея от закона, според която не се наказва лице, зависимо от наркотични вещества, ако става дума за количество за еднократна упо­треба. Така единствената действаща алинея по въпроса остана тази, според която всички наркотици са еднакви и количеството няма значение. Наказанието за притежание/разпространение/производство и т.н. се оказа затвор от 10 до 15 години и глоба от 10 000 до 100 000 лева. За един джойнт примерно. В знак на протест списанието излезе с печат NO CRIME, под който написахме: “Този знак ще стои на страниците на всички следващи броеве, докато българският парламент не предприеме адекватна промяна в закона.” 

 

СПЕКТАКЛИ

 

Интервю

(Танцов спектакъл 3 юни 2005, Национална опера и балет, София)

Танцовият спектакъл, проду­циран от списание Едно, се случи само веднъж в задкулисното пространство на сцената на Националната опера и балет. Хореографията бе на младия ни талант Християн Бакалов, който се върна в София от Париж, където работи и преподава, специално за проекта. В трупата участваха както млади таланти, така и про­фесионални танцьори. Спектакълът се казваше Интервю, “защото всеки ден е интервю – зада­ваме си въпроси и се опитваме да отговаряме с тялото си. Самата ситуация на интервю те прави свободен да питаш лични неща, да отго­варяш, всеки път влизаш в роля”, каза Бакалов. 

 

КНИГИ

 

360° България

(Албум с фотографии от едноименната изложба 184 стр., на български и английски, 2008)

Изложбата ни 360° България представи в че­тири български града работата на фотографа Александър Иванов, снимал страната ни в продължение на осем години от мотоделтапла­нер и парапланер. Книгата има 184 страници, които съдържат репродукции на всичките 120 фотографии от изложбата, както и текстовете към тях. Включени са и предговори от кураторите Ефросия Благоева и Радмила Младенова. Албумът е отпечатан на 100% рециклирана хартия и е с твърди корици. 

 

Пиер и Жил

(Каталог към изложбата Пиер и Жил 80 стр., на български и френски, 2008)

Каталогът съдържа 64 репродукции на фото­графиите на Пиер и Жил и подробен опис на творбите. Книгата включва също така статията Пиер и Жил в няколко дати; списък на самостоятелните изложби на дуото и монографии; както и предговор от д-р Мария Василева, главен куратор на Софийска градска художествена галерия. 

 

Napalm Graffix

(Албум на българския графити и стрийт артист Nast 144 страници, на български и английски, 2007)

Това е първата книга за български графити и стрийт арт. Тя събира 12 години от работата на Nast (познат още като Naste, Ernesto Nasimo, Napalm Graffix). Това е един от първите, може би най-спряганият и вероятно най-уважаваният български аерозолен артист. Също така е и дипломиран художник, организатор на множе­ство стрийт арт изложби и жури в няколко местни кръга на световни графити състезания. Книгата съдържа негови илюстрации, скици, платна, стени, интериори и нелегални работи, рисувани между 1995 и 2007 г. Включени са и кратки текстове от други български графити и стрийт арт артисти. 

 

 

Галерия