Българската нова вълна

Излизането на първия брой на списание Едно преди десет години беше равносилно на малка революция на българския медиен пазар. Лайфстайл изданията вече бяха на мода, но Едно беше различно. То и до днес е единственото списание, което съчетава качествени авторски текстове, разнообразна селекция от теми, иновативен дизайн и добра фотография. През изминалото десетилетие списание Едно беше радар за новите тенденции в съвременната култура – едва ли има интересен български артист, който да не е бил представен на неговите страници или да не е създал проект за него. С течение на времето нашето списание обаче не само порасна, но и се разрасна, от печатна медия в платформа: продуцент на пет фестивала, които успешно инсценират на живо основните теми на Едно. 

Кръглата годишнина дава повод за размисъл. За нас, без излишна скромност, равносметката е недвусмислена: Едно е основният форум за значимото, любопитното и новото в съвременната култура, а печатното му издание служи като документ за случващото се в културния ни живот. Чрез нас до вас стигат едни от най-интересните автори и артисти. Именно това ни дава повод по случай 10-годишния ни юбилей да издадем най-големия си досега брой (вместо четирите броя годишно) : "Българската нова вълна" –двуезична книга (на български и английски), в която да бъдат представени 101 репрезентативни фигури от авангарда на съвременната българска култура. Някои от тях са вече утвърдени и се радват на международно признание, а други тепърва прохождат, но вече имат обещаващ старт зад гърба си. Всички те заедно формират българската Нова вълна от художници, музиканти, кинотворци, театрали, хореографи, писатели, фотографи, дизайнери, архитекти. Досега не е имало подобно изследване на българската независима сцена, което, надяваме се, да допринесе поне отчасти за ограничаването на масовата неосведеменост за процесите в културната сфера в България. Поставяме си още една цел: да разчупим стародмодното схващане за това що е култура, което води до липса на разбиране, а оттам и на подкрепа за новото поколение български артисти.

Селекцията ни не пледира за изчерпателност или обективност, напротив, изборът илюстрира нашия личен вкус и нашето разбиране за качество, а то често е в разрез с общоприетото. 

The Bulgarian Nouvelle Vague търсете от 10-ти декември в + това, Art Point (Mall of Sofia), Хип хип ателие, магазин Еcru, книжарниците Нисим, Български книжици и Greenwich,  Kanaal - bar & hostel и Artnewscafe в Пловдив и арт-клуб Там във Велико Търново, или поръчайте онлайн от тук.

 

Доскоро!

Екипът на списание Едно

Проектът се осъществява с подкрепата на:

                                                                          

Галерия