„Културни посолства в Капана” е пилотен проект, който инициира за първи път съществуването на представителства на чуждестранни културни институти в Пловдив.Фондация ЕДНО предоставя галерийното си пространство за три месеца – юли, август и ноември, за културни прояви на част от дейните посолства и институти от столицата. На поканата се отзоваха Посолство на Кралство Белгия, които ще представят изложба на белгийския комикс артист Марк Слеен, Полски институт, които ще участват с изложба на театрални плакати и прожекция на съвременни полски пиеси и филми, и Чешки център – ще покажат изложба съвременен чешки дизайн, а заедно с културната организация Позор ще направят няколко прожекции от популярния документален фестивал Biting Docs. Проектът представя три напълно нови за пловдивската публика културни фокуса, предлага нови канали за осъществяване на диалог с тези държави, промотира представянето на съвременни проекти от културния им календар извън столицата и поставя въпроса за трайно установяване на техни представителства в Капана, като част от идеята за международното измерение на Капана – квартал на творческите индустрии.

 „Културни посолства в Капана“ се реализира в рамките на проект "Капана - квартал на творческите индустрии", с финансовата подкрепа на Общинска фондация Пловдив 2019.  

м. юли - 

Първият проект от програмата „Културни посолства в Капана“ показва изложбата „Приключенията на Неро и компания“ на популярния белгийски комикс художник Марк Слеен

„Приключенията на Неро и компания“ е хумористична и оптимистична поредица за широката публика. С много ентусиазъм и и безкрайно въображение Марк Слеен разказва за приключенията на една леко налудничава компания, чието главно действащо лице е Неро. В противовес на други белгийски комиксови персонажи като Тинтин, Лъки Люк или Робедус, Неро не е истински герой. Той е типичен човек от народа, който предпочита лениво на чете вестник в удобното си кресло с бира и пържени картофки под ръка. Житейската му философия е „Щé ми се да бях вулкан. Тогава щях да си седя спокойно и да си пуша, а всеки щеше да казва „Вижте го, пак работи!“, но по стечение на обстоятелствата Неро непрекъснато се сблъсква с невероятни ситуации, а приключенията го следват на всяка крачка. Изложбата представя не само художествения и лингвистичен талант на Марк Слеен, но и силния му интерес към природата, дивите животни и сафаритата, засвидетелстван и от длъжността му на управител на световния фонд за защита на дивата природа (WWF – Белгия).
 
Марк Слеен е един от пионерите на белгийския комикс, изиграли важна роля в развитието на това изкуство в Европа. Собственоръчно направените от него над 200 комикса на „Приключенията на Неро и компания“ му осигуряват и място в книгата на Гинес.

м. август - 

Полският театър е акцентът на втория проект от програмата на ЕДНО „Културни посолства в Капана“   

В Полша 2015 г. е обявена за Година на полския театър – тази година се навършват 250 години от първото театрално представление там. По този повод ЕДНО, в партньорство с Полски институт, избра да покаже изложба театрален плакат на проф. Майевски и три спектакъла от цикъла „Театротека“ - екранизации на полска „млада“ театрална драматургия .

Името на проф. Лех Майевски е познато в цял свят – той е един от най-ярките представители на полската плакатна школа, който работи и в областта на графичното оформление на книги. Неколкократно е участвал като жури в Триеналето на сценичния плакат в София, автор е на логото на Полските институти в цял свят и на кориците на няколко полски антологии, издадени на български език от Полския институт в София. Освен това, проф. Лех Майевски е лауреат на многобройни награди за проекти на плакати.     

Цикълът „Театротека“ е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава. Идеята на проекта е да се използва потенциала на филмовата технология за екранизиране на най-интересните постижения на „младата“ полска театрална драматургия. Стилистиката на съвременните пиеси е напълно различна от класическата драма. Освен това, новото поколение автори, пишещи за театъра, създават свой оригинален език, обогатяват съвременната драма с проблематика, интересна за младите хора и техния начин на възприемане на заобикалящата ни среда. Младата полска драматургия заслужава да бъде популяризирана сред един по-широк кръг от зрители и това е основната цел на този образователен проект.    

Представяме три съвременни полски пиеси:

Куфарът” – реж. Вавжинец Костшевски (68 мин., с надписи)   Историята на французин, който по време на изложба в Музея Шоа в Париж вижда бащиния куфар, експонат от Музея в Аушвиц-Биркенау. Откритието предизвиква голяма промяна в живота му.       

Валентина” – реж. Войчех Фаруга (55 мин., с надписи)  Разказ за една от най-известните и загадъчни жени на ХХ век – Валентина Терешкова, тъкачката, избрана от Никита Хрушчов да стане първата жена, изпратена в космоса.  След завръщането си на Земята, тя се превръща в една от най-ярките и разпознаваеми фигури на Съветския съюз.    

Цукер сутиен” – реж. Агата Пушч (85 мин., с надписи)  Застаряващ майстор шивач и сестра му, собственици на работилница за корсети Цукер сутиен, посягат към алтернативни методи, за да преборят конкуренцията - евтините китайски сутиени. Предстои им сблъсък със силите на злото или с други думи Супермаркета, представляван от шефката на охраната – Мадам Капо.       


Галерия