Танцова компания Dragon KungFu

  • Кунг Фу Танц Gateway
  • Китай
  • 28 и 29 август

 

KUNG FU ТАНЦ GATEWAY

28 август, 20:00 ч. || Дом на културата "Борис Христов" 

29 август, 21:30 ч. || Дом на културата "Борис Христов" 

Билети в мрежата на Eventim: 10/ 15 лв.

За компанията:

Танцова компания Dragon KungFu е основана през 2006 година от световноизвестната кунг фу звезда Джаки Чан. Стилът на компанията смесва традиционно китайско бойно изкуство със съвременни танцови техники и бойни практики, повлияни от акробатичния боен стил на Чан, познат от филмите му. Танцова компания Dragon KungFu включва изпълнители от най-престижните кунг фу трупи в Китай като Шаолинския монашески корпус (Shaolin Kung Fu Monk Corps) и Chinese Shenwu Cultural Communication Company - компании със солиден опит, демонстриращи изключителните умения на своите членове в бойните техники.

Бойните изкуства са силно почитани в Китай. От една страна се разпознават като традиционен спорт, а от друга – като ценно културно наследство, съхранило се през вековете. Основната идея на танцова компания Dragon KungFu е съхраняването на традицията и осъществяването на приемственост между поколенията. Работата й е вдъхновена от идеите за свобода, от духа на времето, от постоянните промени и социални динамики. В представленията си компанията използва инструментариума на съвременното танцово изкуство, като съчетава миналото и настоящето – огледано през перспективата на съвременността. Практиката на Dragon KungFu e опит за интерпретиране на традиционната култура през погледа на съвременните изкуства в Китай.

За спектакъла:

Gateway поразява с философската си дълбочина, с физическата издръжливост и невероятните акробатични умения на изпълнителите. Заглавието носи едновременно значенията на врата, вход и път, а спектакълът представлява театрална игра на три нива, през които танцьорите трябва да преминат. Наградата след всяко ниво и продължаването напред в играта зависят от вратата, която участникът избира, като след всеки вход се разгръща различна ситуация и се явяват нови препятствия. Участват 11 танцьора, които преминават през 5 истории, като съответно променят хода на действието, сценографската среда и танцовия речник.

Историите: 1. Камъкът дава глас на времето. 2. Дърветата са течаща форма на живот. 3. Сенките пленяват ума. 4. Сънищата приемат форма в огъня. 5. Ограниченията ни освобождават.

„Отварянето и затварянето на врати са едни от най-значимите действия в човешкия живот. Каква мистерия се крие във вратите! Кой от нас не е седял в някое антре и не е наблюдавал загадъчните крила на някоя врата, в която е откривал скрит смисъл.“ (Christopher Morley).

+++++++++++++++++++++++++

Времетраене: 72 мин. без антракт

Хореография: Луи Лу

Танцьори: Янг Ао, Цао Джиалонг, Гуо Кай, Лиу Чангджианг, Ху Мингу, Су Шяолонг, Джао Ши , Джао Джонауен, Хуанг Чиджун, Шина Шъшъ

Година: 2013

Снимки от спектакъла може да видите тук.


Спектакълът се осъществява със съдействието на Лидл България.

Галерия