Танцова компания TPO

  • Японска градина
  • Прато, Италия
  • 31 август

ЯПОНСКА ГРАДИНА

Танцово-визуална приказка, вдъхновена от красотата, простотата и изяществото на японската градина

31 август, 14:00 ч || Дом на културата "Борис Христов"

31 август, 16:00 ч || Дом на културата "Борис Христов"

Билети в мрежата на Eventim: 10 лв.

За компанията:

Компания TPO е едно от водещите имена в сферата на интерактивния танц и пърформанс. Базирана е в град Прато, Италия, а спектаклите се представят в Teatro Metastasio Stabile della Toscana. Артистични директори на компанията са Давид Вентурини (Davide Venturini) и Франческо Ганди (Francesco Gandi). Те работят съвместно с Елза Мерси (Elsa Mersi – дигитален дизайн), Спартачо Кортеси (Spartaco Cortesi – звук), Розано Монти (Rossano Monti) и Мартин фон Гюнтен (Martin Von Günten – инженер), които допринасят за уникалните визия и звук на творбите.

Компания TPO използва дигитални технологии, за да превърне всяко представление в чувствителна среда, в която границата между изкуство и игра става особено деликатна. Танцьори, артисти и публика са в непрекъснато взаимодействие, което непрестанно ражда нови експресивни форми, прекрачвайки  границите на езика и културата. TPO използва разнообразни визуални теми и идеи, които преобразява в динамични театрални пространства с помощта на сензори и дигитални технологии. Представленията са изключително отворени и достъпни за всякаква публика, независимо от националност, възраст или занимание.

Спектаклите на TPO интегрират в общата си концептуална рамка идеите и специфичните практики на много автори, които ползват различни езици (театрален, танцов и визуален). Основен елемент, действащо лице и фон в представленията е проекторът, който визуализира определено съдържание на обширна повърхност и й вдъхва живот. Сценичното пространство е динамично и интерактивно, организирано е така, че да въвлича публиката в индивидуални и групови действия. Сензори (инфрачервени камери, светлини и микрофони) правят възможно създаването на звуци от актьорите и публиката, които взаимодействат с изображенията чрез движение и глас. Технологиите създават театрална семиосфера, изградена на базата на взаимодействие, в която децата изследват сценичното пространство и откриват какво “отговаря” на действията им. Между тях и средата се пораждат активна връзка – диалог с пространството, формите и звуците, което се превръща в естетически и етичен опит. Изпълнителите на сцената рисуват, свирят, използват движенията на телата си, като създават интерактивно пространство, в което публиката активно съучаства в изграждането на историята и пътешествието.

За спектакъла:

Японска градина е танцово-визуална приказка, вдъхновена от красотата, простотата и изяществото на японската градина. Тя създава миниатюрен свят, в който се разказва историята на смелото малко момче Широ. Той напуска планинското си селце и поема на пътешествие до брега на океана. Пътят е осеян с препятствия, чието преодоляване разкрива нови и нови хоризонти пред героя. Когато се прибира вкъщи, той прави тази японска градина, като въплъщава в нея своите преживявания.

В спектакъла градината се визуализира чрез проектор, който трансформира танцувалния под в магически килим. Той реагира на физическото присъствие на актьори и участници. Изображенията и звуците са допълнително технически усилени и създават изключително живи природни картини, в които децата се потапят. Индивидуално или на групи те играят в илюзорната градина, като съпреживяват пътешествието на Широ и биват погълнати от неговите възприятия и усещания.

+++++++++++++++++++++++++

Режисура: Франческо Ганди, Давид Вентурини

Хореография: Лионор Кил, Пиеро Лечезе

Танц за трима изпълнители

Сценография: Елза Мерси

Звук: Спартако Кортези

Компютърни инженери: Росано Монти, Martin Von Günten

Реквизит: Ливиа Кортези

Сътрудничество концепция: Кристина Чили 

Сътрудничество сценарий: Стефаниа Зампига

Артистични колаборатори: Патрициа Меничели, Катерина Погеси

Организация: Валентина Мартини, Франческа Нунциати, Киара Сапонари


Спектакълът се осъществява със съдействието на Barni.

 

Снимки от спектакъла може да видите тук.

© Фелия Барух.

Галерия