BEING POST-DIGITAL

- 20 автори

- 8 различни страни

Светът вече е напълно дигитален. От свят на атоми той се превърна в свят на битове – процес, който Николас Негропонте описва в книгата си Being Digital(Дигитално съществуване) от 1995 г., и който отдавна е приключил, за да доведе до състояние, което можем да наречем постдигитално.

Обикновено дигиталните технологии се възприемат като пособие, което допълва и надгражда нашите тела и умения. Във визуалните изкуства дигиталното винаги се е асоциирало с употребата на компютъра като инструмент или обект. Често той е считан за не повече от устройство с общо предназначение, използвано в процеса на създаване на фотография, видео, графичен дизайн, архитектура или дори мода. Резултатите от този процес се показват на компютърен екран или видео прожекция. Ето защо започнахме да тълкуваме дигиталното в изкуството с езика на филмовата теория. 

В книгата си от 2012 г. The Interface Effect (Ефектът на интерфейса) Александър Галоуей защитава тезата, че компютърът не е устройство, препредаващо кино или друга медиа, а всъщност “може да бъде по-добре разбран като практика или изпълнение на поредица от действия, които имат отношение към света”. С други думи според Галоуей компютърът е “етика”.

Основната изложба на ONE DESIGN WEEK 2015 представя работата на артисти, които творят през погледа на тази постдигитална ситуация. Те поставят под въпрос, да разбият или да визуализират света ни, формиращ се от прилагането на абстрактните определения и принципи, които съставляват дигиталната етика на компютъра.

“Being Post-Digital" ще покаже работи на близо 20 автори от 8 различни страни. В изложбата участват Ади Вагенкнехт(САЩ), Албена Баева (България), Жанет Сирмай (Унгария), Карл-Йохан Росен (Швеция), Красимир Терзиев (България), LIA (Австрия), Стефан Дончев (България), Фредерик де Уилде (Белгия), Хилес де Брок (Холандия), както и студентите Боряна Петрова, Елена Андреева, Милена Пачеръзова, София Кратчанова и Вълко Чобанов от магистърската програма “Дигитални изкуства” на НХА, София и Станислав Дрча, Стефан Йованович, Милош Чубрило и Зоран Радулович от програмата “Медийни изкуства” на Художествената академия в Нови Сад.

 

ГХГ Временна експозиция / ул. Княз Александър I 15

ДПХ – Дружество на пловдивските художници / ул. Гладстон 32

21 - 28 юни 9:30 - 19:00

Представяне:

20 юни | събота от 11:00 ч. - обиколка с Рене Беекман, куратор на изложбата

20 юни | събота от 19:00 - 20:00 ч. - официално представяне


С подкрепата на: Посолство на Австрия, Посолство на Белгия, Посолство на САЩ, Унгарски културен институт

Технологични партньори: Samsung и Net365


Krassimir Terziev. Untitled (moon)

Галерия