PLAY CONTEMPORARY: IT PAYS

SOFIA CONTEMPORARY Forum
 
В рамките на фестивала за съвременно изкуство ще се проведе специализиран форум, чиято основна цел е да събере на работна среща настоящи и потенциални колекционери на българско съвременно изкуство с български и чуждестранни галеристи, професионалисти и колекционери.
Форумът ще се състои на 3 ноември и участие в него ще вземат:

Анандарупа

Анандрупа е независим учен и колекционер на съвременно виетнамско изкуство. Докато работи за Asia Ink (Лондон) изучава, пише за съвременно виетнамско изкуство и помага при курирането на новаторски, първи по рода си изложби в Siam Society в Банкок и Британския Музей. През 1998 получава стипендия от Ford Foundation за създаването на  Blue Space Contemporary Art Center в Ho Chi Minh City. Центърът продължава да бъде пространство, където млади артисти представят работата си. В предишните си въплащения Анандрупа получава магистърската си степен по социална политика от университета в Харвард и работи в Азия в сферата на прякото инвестиране. В момента живе в София с партньора си, който работи за посолството на САЩ.

Яра Бубнова

Яра Бубнова е куратор на съвременно изкуство и е една от създателите на тази професия в България. Сред последните й изложбени проекти са: «Сегашно продължително” в рамките на Фестивала Sofia Contemporary; «Себе си окото никога не вижда”, 2-о Уралско индустриално биенале, Екатеринбург, Русия (2012); «Пътуващи образи», част на 3-то Международно биенале в Солун, Гърция; ”След полета”, Институт за съвременно изкуство, София ; “Променлив обект на изкуството”, Галерия Dana Charkasi, Виена (всички 2011). Тя също така е куратор на “Отвъд кредита” (в колектив), Истанбул и “Photo I, Photo You”, Лондон; “От идеология към икономика”, Москва (всички 2010) ; “Обща история и нейните частни случки” (2009) MUSA, Виена; “История в сегашно време”, 2 Московско биенале (2007); «Диалектиката на надежда»(в колектив), 1-то Московско биенале (2005); Manifesta 4, Франкфурт на Майн, Германия (2002); Български национален павилион в 48-то Венецианско биенале, както и българско представяне в биеналетата в Истанбул (1995) и Сао Пауло (1994). Бубнова е един от основателите и Директор на Института за съвременно изкуство – София.

Веселина Сариева

Веселина Сариева e родена през 1979 година в Пловдив, България. От 2004 година работи съвместно с Катрин Сариева по създаване и развиване на културни политики, базирани върху три платформи - Галерия Сариев (след 2010 - Sariev Contemporary), Фондация Отворени Изкуства и мястото за информация и срещи artnewscafe. Някои от разпознаваемите проекти и инициативи на тези организации са: "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" (2005-2012), образователен курс "Въведение в съвременното изкуство" (2011-2012), Платформа "Град и публични пространства" (2012), Collector's Forum (2011), Фестивал "Улица Отец Паисий" (2009-2012), месечен artnewscafe бюлетин.  Sariev Contemporary успешно развива програма за интернационална промоция на българско съвременно изкуство, най-вече с участието си в ключови панаири за съвременно изкуство, между които: ViennaFair, Contemporary Istanbul, Shanghai Contemporary, Roma Contemporary. 

Грегор Поднар

Грегор Поднар е собственик на Gregor Podnar Gallery в Любляна и Galerija Gregor Podnar в Берлин, съзнателно използващ словенски в  названието. Той започва своята кариера като куратор в Студентския културен център в Любляна, където около него се  формира кръг успешни и влиятелни художници. От 2003 започва самостоятелен бизнес и работи с едни от най-известните автори от Източна Европа, както и "открива" за публиката по-млади таланти. Галерията му има собствена издателска дейност и се занимава не само с каталози на художниците, които представя, но и със специални арт-публикации, както и произвежда тиражи на художествени произведения.Галерията взима  участие в най-престижните арт-панаири: Art Basel, Art Basel Miami Beach, FIAC в Париж, Artissima в Турин, Art Forum, Берлин. Съвсем наскоро той бе включен в престижната класация на Art Review на стоте най-влиятелни хора в света на изкуството.

Недко Солаков

Недко Солаков e български художник с уникална кариера, автор на няколко знакови за пост-тоталитарното общество работи. Известен е като създател на мащабни наративни инсталации, използващи традиционни и нови изразни средства от рисунка и маслена живопис до видео и пърформанс. Солаков е завършил Художествената академия в София през 1981 г. Има над 90 самостоятелни изложби; участвал е през последните 5 години в над 100 важни международни изложби. През 2011-2012 неговата ретроспектива “All in Order, with Exceptions” се представя в Ikon Gallery, Бирмингам; Fondazione Galleria Civica, Тренто (“All in (My) Order, with Exceptions”); S.M.A.K., Гент, и Fundação de Serralves, Порто. Недко Солаков е участвал в Документа 13 (2012), Документа 12 (2007), във Венецианското биенале (2007, 2003, 2001, 1999, 1995, 1993); в 3, 4 и 9 Истанбулско биенале; в Сао Пауло’94, във 2 и 4 биенале в Куанджу, в 4 и 5 биенале в Цетине, във 2 Московско биенале, в 16 биенале в Сидни, в биеналето в Сингапур 2011 и др. Произведения на художника има в над 50 музейни и публични колекции по света, сред които The Museum of Modern Art, Ню Йорк, Tate Modern, Лондон, Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, Чикаго, Museum für Moderne Kunst, Франкфурт. През 2007 г. Недко Солаков получи Специално отличие за художник в Централната международна изложба на 52 Венецианско биенале.

Н.пр. Гауденц Б. Руф

Негово превъзходителство Гауденц Б. Руф e бивш посланик на Швейцария у нас, работил в България между 1995 и 2000 година, колекционер, започнал да се интересува от изкуството на страните, в които е изпълнявал дипломатически мисии още от 1970те.  По време на престоя си в България Гауденц Б. Руф не само се запознава с художници и събира съвременно изкуство, но и отваря резиденцията си за специални арт-проекти, както и за срещи между художници, политици, представители на бизнеса. Години след отпътуването си от България и след завършване на дипломатическата си кариера, г-н Руф основава и формира със собствени средства фонд, чрез който на конкурсни начала подпомага съвременното изкуство у нас. През първите  5 години това е Наградата Гауденц Руф както за млади, така и за утвърдени автори, която освен съществена парична сума покрива разходи по групова изложба, каталог и присъствие на международно жури. В момента Наградата Гауденц Руф подпомага създаването на конкурсни начала на нови проекти на български художници и куратори.

Галерия