Гавазов и неговото време

След дълги години в анонимност и неизвестност българският художник Гавазов бе открит за световната и българската арт сцена. Основател на постгадуативната школа на Невежия разум и автор на легендарната творба “Коктейл Моллотов”, Гавазов остава трайни следи в авангардна Европа и постмодерна Африка.

Гавазовото творчество и битие, реконструирани в изложбатa, са плод на исторически празноти в историята на българското изкуство зад граница и желание за артикулиране на една хлъзгава за определяне материя, усложнена от мигриращата идентичност на автора, пребивавал в разлчини географски, социални и ментални територии. Творческите му експерименти биха могли да бъдат причислени към хибридни форми на ранния авангард и транзитни състояния на европейските художествени традиции от началото на 20-ти век. Изложбата цели да осветли липсващите звена в културната ни история, както и излишъка от митични елементи в културната ни идентичност.

Дискусията за откриването ще се състои със специалното участие на Васил Читанов – благодетел на изкуството и страстен колекционер на Гавазов

Проектът се осъществява с подкрепата на Гауденц Б. Руф.

Изложба:
19 април—12 май / 14:00 – 20:00

1-4 май / 14-18:00; 5-6 май - почивни дни

Лекция:
22 април / 20:30

ОКИ Дом на културата Средец, ул. Кракра 2А.

 

Галерия