По истински случай

  • смесена изложба
  • 31 май -8 юни
  • Галерия Мисията

 

Изложбата По истински случай се състои от две части: Първата съдържа фотографии на обекти произведени в миналото, но запазени и все още част от интериора на културни институции, университети, частни домове или улици. Сред тях има необичайни чекмеджета от последния етаж на сградата на СБХ, автобусна спирка в гр. Хисар, пейка с кожени седалки в сградата на Столична община и т.н. Подбрани заради нетипична форма, хрумка в употребата на материали, мотив или структура, тези предмети са заснети и описани накратко. Без история и създател. Фокусът е върху това, което представляват в момента. Всички фотографии в проекта са дело на Михаил Новаков и Наталия Йорданова.

Втората част на изложбата представя същите тези обекти, но този път вече такива, каквито ги виждат и разбират съвременните дизайнери - като студио ФУНКТ, студио tochka&tochka, сдружение Трансформатори, Деница Бояджиева, работилница Пункт, Владимир Рачев, Георги Манасиев, Бензо, Константин Ачков, Яна Каишева. Тяхната интерпретация е максимално свободна, същото важи и за изразните средства - макет, колаж, илюстрация, инсталация, прожекция, реална мебел и предмет, в съчетание с различни техники и разнообразни материали (хартия, картон, бои, метал, тел, дърво, керамика, глина).

Куратор на изложбата е програмния директор на Sofia Design Week 20120 Адриана Димитрова. Съпоставяйки двете гледни точки към един и същ обект, тя цели да разкрие многообразието в интерпертациите и мисленето на дизайнерите спрямо контекста на тяхното време. Миналото е заснето, окачено, непроменливо, неподвижно и мълчаливо. Настоящето е неочаквана идея, изненада, вдъхновена по истински случай.

 

Галерия Мисията
ул. Алфред Нобел 2

работно време:
Понеделник-Петък 10:00-17:00
Събота-Неделя: 11:00-19:00

Галерия