Предприятие Реклама

  • работилница/акция
  • 2,3,4,5 юни

Ръчно изработените външни реклами от социалистическо време днес са изгубили своята функция и постепенно изчезват от лицето на българските градове. Те представляват графологично културно наследство на страната и би трябвало подбрани образци да бъдат съхранени, дори и като основа за създаването на нов, самобитен образ на кирилицата в типичния за България стил.

Целта на работилницата е запознаването на участниците с техниките за изработка на рекламни материали преди масовото навлизане на дигиталните технологии. Акцентът е върху старите неонови реклами. Ще се изследват по-конкретно етапите на изработката и възстановяването им. Техническите трудности и ограничения при създаването на подобни изделия всъщност водят до обоснована и силна естетика при реализирането им. Предприятие Реклама всъщност има за цел да анализира какво можем да научим от старите технологии и дали те могат да бъдат актуални и конкурентноспособни при определени условия днес.

Работилницата се организира от студиото за дизайн, реклама и комуникация Нагледна. Те работят за клиенти като Лукойл, Гьоте Институт, Жанет 45, вестник Капитал.

За участие в работилницата, моля пуснете кратко мотивационно писмо на reklama@nagledna.net най-късно до 25 май 2012.

Програма на акцията:

2 юни (събота)
19.30-21.30 Старите реклами, разговор-презентация за старите неонови реклами в градската среда

Адрес: Университетска 7, кв. Лозенец

3 юни (неделя)
11.00-13.00 - Почистване и пребоядисване на букви от старите реклами и разговор с Кирил Златков за авторските шрифтове и типография от старите надписи
13.00-15.00 - Стари техники в съвремието. Отпечатване на ръчни плакати с авторски шрифтове (ситопечат Юлиан Германов, Analog Design)

Адрес: Университетска 7, кв. Лозенец

4 юни (понеделник)
13.00-15.00 Реставрация на надписи
15.00-17.00 Неон, запознаване с техниките за неон и функциите му
Водещи Радомир Данков и Райчо Станев

Адрес: Университетска 7, кв. Лозенец

5 юни (вторник)
20.00-21:00 Преставяне на резултатите от работилницата (презентация с изложба)

Централна локация
VIVACOM Art Hall/ Телефонна палата,
ул. Ген. Йосиф В. Гурко 4

nagledna.net

Галерия