Лектори

Ан Лакатон

архитект, Lacaton & Vassal Architectes

Париж, Франция

Устойчивост = По-добър живот. Архитектурата трябва да предоставя по-добри условия на живот – повече индивидуално място и повече компактност, икономичност за повече щедрост.

Ан Лакатон е родена през 1955 в Сен Парду, Франция. Тя има диплома по градско планиране и е част от Lacaton & Vassal Architectes, която основава през 1987 заедно с Филип Васал. Техни проекти са многократно отличавани с международни награди. Една от техните най-емблематични и популярни сгради е Palais de Tokyo в Париж.

 
Георги Кътов

архитект, I/O architects

София, България

I/O architects в приказната страна на българската архитектурна практика

Архитектурно студио I/O е осоновано през 2004 г. от Вяра Желязкова и Георги Кътов. Тяхната работа е израз на амбицията им да съчетават придобит местен опит с перспективи отвън. Процесът на дизайн се уповава на чувствителността към специфичния пейзаж, общество и град. Изразът на тези идеи е адекватно контролиран, за да се избегнат рисковете на естетиката на прехода. Георги Кътов е роден през 1974 г. в София. Практиката му като архитект минава през Грац, Лондон, Токио и София.

 
Доминик Лион

архитект, du-Besset Lyon Architectes Urbanistes

Париж, Франция

Устойчиво развитие: концептуална промяна, нова икономика. Кое прави един град устойчив? Кое прави архитектурата устойчива?

Доминик Лион е роден през 1954 в Париж, Франция. През 1988 заедно с партньора си основава DU BESSET-LYON Partnership. Обхватът на работата на студиото е широк – от обществени и индустриални сгради, офиси, интериори, до жилищни постройки (дори в момента се довършва проектът Три къщи в Созопол) Доминик Лион е автор на пет книги и множество статии в международни издания.

 
Специален гост-лектор – Жан-Батист Вакен

урбанист

Париж, Франция

Столиците във времена на популяризиране: размисли за София и Париж

Жан Батист Вакен е роден в Анеси, Франция през 1948. Той е доктор на полит-икономическите науки и има диплома по иконометрия. Неговата кариера е трийсетгодишна история на себеотдаване на Париж. Той е работил за кметството, музеят Лувър, влага енергия и време над разработването и издигането от земята на такъв проект като парижския квартал Рив Гош. Между 2000 и 2008 той е начело на Apur, агенцията, която се занимава с градоустройството на Париж, където той надзирава множество важни проекти, свързани с архитектурата, социологията и транспорта.

 
Иван Кучина

архитект

Белград, Сърбия

Да разберем Западните Балкани

Иван Кучина е архитект, асистент професор, художник на външните пространства, един от инициаторите на голяма част от сегашните изследвания и семинари, посветени на неофициалните урбанистични процеси, които се случват в западната част на Балканите, и излезлите извън контрол дейности на застрояване в Сърбия. Роден в Белград (1961), от 1997 Иван Кучина работи във факултета по архитектура в белградския университет.

 
Константин Гоагеа

архитект

Букурещ, Румъния

Малки идеи за голям град

Константин Гоагеа освен архитект, е и главен редактор на списание Arhitectura. Той поддържа траен интерес в професионален аспект към процесите, които оформят облика на съвременния град, и как архитектурата и урбанистиката вземат това в предвид. Кoнстантин Гоагеа е бил основен участник в екипа на румънския павилион на венецианското архитектурно биенале 2006.

 
Ма Ри Ким–Джонсън, Томас Линдблом

Gensler

Лондон, Великобритания

Улица Скопие – Да създадеш и поддържаш предназначение

Ма Ри Ким–Джонсън е директор дизайн по архитектура във водещата международна компания Gensler. Тя специализира в престижната лондонска институция Architectural Association и университетът на Южна Калифорния. В момента тя работи в лондонския офис на Gensler и е водила проекти за Русия, България, Великобритания, САЩ и Средния Изток. Някои от тези проекти въвеждат съвсем нов подход към строенето в новопоявяващите се градове и региони. Ким-Джонсън се концентрира върху идеята за място-образуването, а водеща идея в работата й е вярата, че дизайнът трябва да подкрепя и съдейства за реализирането на по-големи цели в урбанизма, културния отзвук, човешкия мащаб и икономическата жизнеспособност.

Томас Линдблом е архитект в лондонския офис на водещата международна компания Gensler. Той получава своята степен Магистър от университета в Юта, САЩ, след като е завършил висше образование по история на науката и технологията в Hampshire College в щата Масачузец, САЩ. Неговият подход в дизайна се фокусира върху търсенето на подходящи решения за целите на клиента и оптимизиране на потенциала на дадено място в дългосрочен план. Неговото портфолио включва проекти в САЩ, Франция, Великобритания, Русия и България.

 
Ан Катрин Флийт / Майкъл Обрист

архитекти, feld72

Виена, Австрия

Урбанизъм – за продан

Ан Катрин Флийт и Майкъл Обрист са част от лабораторията за архитектура feld72. От самото ѝ създаване през 2002, тя е ангажирана с изследване и откриване на нови стратегии за разрешаване на проблеми, свързани с доминираните от клишета или подценявани състояния на градската среда. Петимата от feld72 са си създали име и са привлекли внимание заради техните нестандартни изложби и инициативи в публични пространства.

 
Петър Диков

главен архитект на София

София, България

Предизвикателствата пред София като регионален център в Югоизточна Европа

Арх. Петър Диков е завършил Висшият Институт за Архитектура и Строителство, София през 1978. Понастоящем заема длъжността Главен Архитект на град София. Предишните му длъжности включват: Заместник Изпълнителен Директор, Национален център за регионално развитие, управител на проектантско студио “ПроАрх” (2000-2003), Научно изследователски и проектантски институт за регионално и градско планиране и архитектура (1978-1990). Той е и член на Съюза на Архитектите в България, притежава лиценз за оценки от Българската Агенция по Приватизация. Арх. Диков има богат опит в развитието на публичния сектор, държавната администрация и програмите за модернизиране, градоустройство и устройство на териториите. Той е работил по различни международни проекти за градоустройствено планиране в Ангола, Либия, Сирия и Виетнам. Арх. Диков взима участие в различни международни конференции и семинари в рамките на ООН, както и други регионални конференции, като модератор и участник.

 
Петър Торньов

архитект, +architecture

София, България

Новопоявяваща се и устойчива архитектура

Петър Торньов е роден в София през 1970 г. Получава диплома по архитектура и магистърска степен (1999) от техническия университет във Виена. Междувременно Петър е архитект на свободна практика, която го отвежда до сътрудничество с Coop Himmelblau, Виена (1999-2000). Между 2001 и 2005 е асистент професор в техническият университет във Виена. Заедно със Стефан Петков основава +architecture първо в София (2003), после в Букурещ (2005). Петър Торньов е член на австрийската камара на архитектите (2006).

 
Пламен Братков

архитекти, аЕДЕС студио

София, България

Разказът и човешкият мащаб в архитектурата

Пламен Братков има магистърска степен (1998) от университета по архитектура, строителство и геодезия в София, България. Заедно с Росица Браткова основават студио аEDES като платформа за техните творчески идеи и концепции. В портфолиото им влизат някой от най-забележителните сгради от съвременния облик на София. Те дълбаят професионално в сферите на архитектурния, интериорния, графичния и медиен дизайн.

 
Роланд Кребс

инвеститор и ръководител на проекти, отговаря за България и Украйна, S+B Group

Виена, Австрия

Преходът в градската среда е раят за всеки инвеститор

Роланд Кребс има две магистърски степени: по Наука на градското планиране и по Бизнес администрация. От 2003 той работи в отдела за развитие на недвижимите имоти на Raiffeisen Property Management във Виена, като тясно специализира в офис-сегмента на Централна и Източна Европа. Роланд Кребс е и експерт по оценка на проектите.

 
Руди Ричиоти

архитект, Rudy Ricciotti Architecte

Бандол, Франция

Контекстуална архитектура

Руди Ричиоти е роден през 1952 в Алже, Алжир. Учи архитектура в Марсилия и инжинерство в Женева преди да отвори свой офис в Бандол през 1980. Ранните му изяви се отличават с радикален и лежерен подход, който изобразява разнообразие от форми, пълни с енергия. От началото на ‘90те Ричиоти се насочва към по-суровите и функционални сгради, които се възползват от минимализма и решенията за намаляване на разхода на енергия. Той получава международно признание с Footbridge of Peace, Сеул (2002) и концертната зала в Потсдам. Носител е и на множество престижни награди.

 
Таня Конко

архитект-специалист по градоустройството

Амстердам, Холандия

Градският диалог при плануването на райони в социален, културен и икономически профил – серия от фундаментални цели

Таня Конко е родена в Париж, израства в Поант-Ноар и сега живее в Амстердам. След като завършва архитектура и градоустройство във Versailles School of Architecture, Франция, през 1997 тя отваря свой офис в Амстердам. Там Таня Конко прилага наученото от практиката й в такива студия като Bernard Huet и Jean Nouvel. Нейният подход се основава на критичното разглеждане и изучаване на градската реалност: „природата на града", неговата еволюция във времето и връзката между архитектура, изкуство и околна среда, както и архитектурата като фактор на градската стратегия. С подобен подход тя строи проектът Zaanwerf в Холандия, който до този момент е получил пет международни отличия.

 
Фредерик Борел

архитект, Frédéric Borel Architecte

Париж, Франция

Заплетеност, дълбочина...в архитектурата

Фредерик Борел е роден в Роан, Франция през 1959 и отваря своето студио в Париж през 1984 г. От тогава той целенасочено развива професионалната си изява в проекти, свързани със сградите като притегателна сила и центрове за социален живот. Чрез радикалните си подходи Фредерик Борел се старае да направи града едно хедонистично място за разходки и шляене.

 
Фуенсанта Нието и Енрике Собехано

Nieto Sobejano Architects

Мадрид, Испания

Градски легенди

Фуенсанта Нието и Енрике Собехано са архитекти от Мадрид, където имат собствено студио и преподавателска дейност в два от най-добрите европейски университета - Universidad Europea de Madrid и Universität der Künste of Berlin. Между 1986 и 1991 са редактори в повереното им списание Arquitectura, издавано от асоциацията на архитектите в Мадрид. Техните професионални постижения са публикувани в различни международни списания и книги. Фуенсанта Нието и Енрике Собехано три пъти са основни участници във Венецианското биенале (2000, 2002, 2006)

 

Модератори

професор Григор Дойчинов

Технически Университет

Грац, Австрия

 

Доказал се професионалист и експерт по теми, свързани със запазването и адаптирането на исторически и културно богати центрове в съвременната градска среда. Проф. Дойчинов е роден в София (1950), учи архитектура в Аахен и София, бил е секретар на Съюза на архитектите в България (1986 -1990). В момента е професор по градоустройство в техническия университет в Грац (от 1992) и изнася лекции в университети в Любляна, София, Загреб, Будапеща и други. Член е на експертната комисия по презервация на историческия център на Грац.

 
Мартин Заимов
София, България

 

Заместник председател на Софийски общински съвет и член на управителния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк, член на Комисията по архитектура и градоустройство и на работна група по Общ устройствен план на София. Има опит в развитието, строителството и управлението на недвижимост. Подуправител на Българска Народна Банка и ръководител на Валутния борд от 1997 до 2003 г. По образование е икономист (London School of Economics) и инженер (Технически университет София).

 
Ханс Ибелингс
Амстердам, Холандия

 

Издател на А10 – двумесечно списание за новата архитектура в Европа, базирано в Амстердам, Холандия.