Дизайнери от Вишеградските страни променят Капана 

Шест видни дизайнери от Полша, Чехия и Словакия пристигат в средата на юни в квартал Капана, Пловдив, за да го преобразят с работата си в рамките на фестивала ONE DESIGN WEEK.
 
Избраните за проекта участници са Studio Ganszyniec от Варшава,  Allt Studio от Братислава и Martin Žampach и Tomas Kubata от Прага.
 
Те ще работят заедно в продължение на четири последователни дни като тяхната задача ще бъде да реализират идеи, вдъхновени от самия квартал, само с откритите в Капана неща, стари или нови - столове в изоставени къщи, изхвърлени плакати или книги, текстил и железарски изделия от малкото работещи местните магазинчета, и т.н. 
 
Резултатът ще е експеримент между наличните материали и въображението на дизайнерите. Това, което те измислят като краен резултат от този процес, не е обвързано с конкретно изискване, функция или визия. Може да бъде всичко - медия (списание / книга / сайт), тениска, плакат, сувенир, улична инсталация, бижу или купа за плодове. Всеки участник ще интерпретира местния дух чрез собствените си талант и професионален опит. Проектът не е само експеримент и пътешествие на материалите, но също така дълбоко, емоционално търсене за това какво означава да се работи и оцелява в Капана като истински номад.
 
Основният фокус е мултидисциплинарен, набляга се на съвместната работа между дизайнери от Вишеградските страни. В своите усилия, те ще бъдат подкрепени от местни жители и дизайнери. Заедно те ще поставят и изложба с резултати от работилницата, която ще бъде открита на 20 юни, като част от ONE DESIGN WEEK. На 21 юни дизайнерите ще представят работата си по проекта пред местната и международна публика на фестивала.
 
Проектът Дизайнери от Вишеградските страни променят Капана се осъществява с любезното съдействие на международния Вишеградски фонд.

 

 

Галерия